Scad contributiile sociale, creste alocatia pentru mame, iar TVA-ul ramane 19%

Majorarea sau nu a TVA, dar si ce suma trebuie sa primeasca mamele aflate in concediul de maternitate sunt doar doua din problemele pe care partidele aflate la guvernare le privesc diferit. Divergentele se manifesta nu numai de la un partid la altul, ci chiar in interiorul partidului. In timp ce ministrul liberal Ionut Popescu doreste majorarea TVA, la fel ca si presedintele Traian Basescu, PNL, prin vocea purtatorului de cuvant, Eugen Nicolaescu, nu numai ca nu are in vedere aceasta majorarea, ci, dimpotriva, intentioneaza si o reducere a contributiilor sociale.

"Modificarea TVA nu a fost si nici nu este luata in discutie, dar reducerea contributiilor sociale este foarte probabila. In aceasta perioada se calculeaza daca respectiva reducere va fi de cinci procente sau mai putin", a declarat Nicolaescu. Intentia, cel putin a liberalilor, este de a realiza o reducere de la 49,5% la 44,5%, incepand cu 1 ianuarie 2006. Subiectul majorarii TVA a preocupat Alianta D.A. inca din iunie. Cel care a lansat pe piata zvonul ca TVA ar trebui majorata de la 19 la 22% a fost ministrul Finantelor, Ionut Popescu.

Principalul motiv invocat de ministrul de Finante este nevoia de bani la bugetul de stat. Declaratia acestuia, desi nu are sustinerea partidului, si-a gasit sustinator la Palatul Cotroceni. Presedintele Traian Basescu a afirmat la o intalnire cu reprezentantii presei straine, chiar saptamana trecuta, ca aceasta majorare ar fi necesara. Argumentul presedintelui a fost tot cel legat de nevoia de bani la buget in perspectiva aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana.

Tema majorarii TVA a fost abordata insa si de presedintele democratilor, Emil Boc. Acesta are insa, contrar asteptarilor, o pozitie diferita de seful statului si in acord cu ceilalti lideri liberali. Boc considera ca o asemenea majorare nu este justificata pentru ca loveste categoriile sociale dezavantajate, iar mediul de afaceri ar putea fi descurajat. Unitatea Aliantei este amenintata si de alte disensiuni. De exemplu, proiectul initiat de Ministerul Muncii, condus de democratul Gheorghe Barbu, a fost contestat de deputatul liberal Catalin Micula.

Deputatul liberal vrea ca mamele care au platit asigurarile sociale sa primeasca 85% din media veniturilor lunare din ultimele sase luni, si nu o suma plafonata la opt milioane, asa cum a propus Ministerul Muncii. Drept urmare, liberalii vor ca, din toamna, propunerile lor sa fie comasate cu cele ale Ministerului Muncii.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.