Tandemul Iliescu - Nastase se tine cu ghearele de putere pana in ultima clipa. Ieri, in subteranele Uniunii PSD+PUR circula un scenariu naucitor. Conform acestui plan diabolic, radicalii pesedisti vor sa apeleze la o serie de chichite juridice care sa determine suspendarea din functia de presedinte al Romaniei a lui Traian Basescu. Pesedistii vizeaza, in aceste conditii, ca presedintele interimar, respectiv viitorul presedinte al Senatului, sa desemneze primul-ministru. Suna ciudat, dar nu si imposibil pentru o putere care si-a subordonat politic justitia. Iata logica aberanta a acestui scenariu. Parlamentarii PSD-UDMR-PUR-PRM si chiar unii parlamentari ai PNL ii trimit presedintelui in functie, Traian Basescu, o scrisoare semnata de fiecare in parte prin care il anunta ca impreuna formeaza o majoritate solida si doresc sa desemneze primul-ministru si guvernul. Legea invocata, Constitutia desigur, respectiv interpretarea paragrafului urmator: "Art. 102, alineatul 1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritate absoluta in parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in parlament".

Semnatarii scrisorii se asteapta in acelasi timp ca Traian Basescu sa refuze si sa-l desemneze ca premier pe Calin Popescu Tariceanu. Pasul urmator este facut de acest patrulater rosu in sensul contestarii deciziei lui Traian Basescu la Curtea Constitutionala. In aceeasi contestatie se va cere, desigur, suspendarea lui Basescu din functia de presedinte pentru "rea-credinta", invocandu-se "fapte grave prin care presedintele tarii incalca Constitutia Romaniei", si anume nerespectarea Articolului 102 din legea fundamentala.

Iata paragraful din Constitutie de care s-ar putea agata pesedimea pentru a-l putea suspenda pe Basescu: "Art. 95 - In cazul savarsirii unor fapte grave prin care se incalca prevederile Constitutiei, presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale". Experienta ne-a aratat ca aceasta Curte are o mare aplecare spre dorintele sau contestatiile PSD, asa ca va puteti imagina rezultatul. Curtea da OK-ul, iar presedintele Senatului desemneaza primul-ministru in calitatea sa de sef interimar al statului. Scenariul PSD, asa cum l-am auzit de la cei care se lauda prin Baneasa cu astfel de chichite, mai contine si un alt element care ar duce in final la alegeri anticipate.

Dupa ce patrulaterul face guvernul, si se presupune ca Alianta contesta la aceeasi Curte Constitutionala decizia de suspendare a presedintelui, surprinzator, judecatorii isi dau seama ca au gresit si il lasa pe Basescu sa revina in fruntea tarii cu deplina autoritate, dar cu un guvern deja constituit. Alianta D.A. ar fi in aceasta situatie pusa ea insasi sa-si bata capul pentru a declansa alegeri anticipate asumandu-si astfel riscul de a amana integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Te ia ameteala cand vezi cat de diabolic poate suna acest scenariu, dar daca tinem cont de calculele care se faceau si in stenogramele PSD, parca suna cunoscut totul.

Poate ca nu intamplator, ieri, premierul Adrian Nastase le spunea ministrilor sa nu-si ia nici un concediu de Sarbatori, deoarece in cazul in care vor fi alegeri anticipate, ei vor mai sta cel putin sase luni la Palatul Victoria. Asta in timp ce partidele amintite se pregateau sa semneze un acord comun de colaborare in vederea formarii majoritatii parlamentare, sub umbrela asa-numitului Blocul Politic National.

Poate ca nu intamplator declaratiile de ieri ale liderilor PSD, PUR, UDMR si PRM lasau senzatia ca exista un plan ce le uneste sub umbrela pe care o vor numi ei Blocul Politic National. Si totusi, acesti domni se bazeaza pe o premisa falsa, dar pe care Curtea Constitutionala ar putea sa o ia in serios. Numai cutuma zice ca partidul care are cele mai multe mandate trebuie sa desemneze premierul. Dar si asa, Uniunea PSD+PUR nu indeplineste conditiile pentru aceasta cutuma. De ce? Pentru ca Uniunea a intrat in parlament ca alianta electorala, in timp ce Alianta D.A. ca alianta politica. Conform Legii partidelor, ea este cea care are de fapt cele mai multe mandate castigate, si nu PSD, al doilea clasat in acest top. Va fi foarte interesant daca Curtea va tine cont de acest aspect, in cazul in care radicalii din PSD isi vor mai pune in practica acest plan diabolic.

PUR vrea sa impace si capra, si varza

Cu toate ca, matematic, ar mai avea nevoie de ceva voturi de parlamentari, pesedistii se vad deja controland carma voturilor celor doua Camere ale parlamentului, eventual chiar cu spijinul tacit al PRM, in timp ce colegii umanisti se vor in guvern, fie si intr-unul la care sa participe toate formatiunile politice parlamentare existente.

PSD ar avea deja sacii parlamentari in caruta

Cu un zambet smecheresc pe fata, fostul presedinte al Senatului in legislatura trecuta, Nicolae Vacaroiu, a lasat sa se inteleaga ca jocurile majoritatii parlamentare sunt deja facute, PSD avand la Senat mai mult de trei asi - a se citi parlamentari PRM si, posibil, PNL - in maneca. "In prezent exista un puternic echibru de forte in parlament. Avem posibilitatea formarii majoritatii parlamentare. La Senat, problema este doua locuri, dar in principiu sunt rezolvate", a spus ieri Vacaroiu, precizand ca s-ar fi reusit atragerea in tabara Uniunii PSD+PUR a mai multor parlamentari de la alte formatiuni politice. "Avem deja mai mult de trei locuri", a subliniat senatorul PSD. Incercand sa sugereze riscurile pentru procesul de integrare europeana pe care le-ar avea o eventuala numire de catre noul sef al statului, Traian Basescu, a unui premier din partea Aliantei D.A., Vacaroiu a aratat ca ii este totusi greu sa creada "ca se va ajunge la anticipate". "Sunt convins ca Alianta va veni cu o propunere si isi va pastra propunerea", a apreciat Vacaroiu, aruncand deja pisica responsabilitatii in curtea D.A. "Nu sunt adeptul lor, pentru ca este in joc soarta Romaniei ce este legata de Uniunea Europeana. O formula de alegeri anticipate ar provoca foarte multe semne de intrebare la Bruxelles. Am rata anul integrarii", a mai spus Vacaroiu.

Varianta de rezerva: PSD, colaborare parlamentara cu PRM

Pe de alta parte, Vacaroiu s-a intretinut ieri cu liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, cu care, potrivit unor surse din conducerea PRM, ar fi negociat obtinerea sprijinului PRM la nivel parlamentar, in schimbul acordarii unor functii la nivelul conducerilor celor doua Camere parlamentare, inclusiv sefia Senatului. Liderul PRM a iesit insa cam nemultumit de la aceasta intrevedere, incepand din nou sa tune si sa fulgere impotriva fraudarii alegerilor, dupa ce, cu numai o zi in urma, isi manifestase deschiderea pentru orice tip de negocieri. "Nu exista asemenea negocieri", a spus Vadim, negand ca si-ar dori pentru el functia de presedinte al Senatului.

"E de la sine inteles ca un om de demnitatea mea nu se coboara la o asemenea functie", a pretins liderul PRM. El a recunoscut insa ca formatiunea sa vizeaza un loc de vice, chestor si secretar general la Senat pentru urmatorii trei ani din cei patru ani legislativi, plus sefia a doua-trei comisii permanente parlamentare, acelasi scenariu fiind de dorit si la nivelul Camerei Deputatilor. Liderul PRM a criticat propunerea de guvern a umanistului Voiculescu, sustinand ca nu e cazul pentru constituirea unui astfel de executiv. "Se incearca si aceasta varianta, de ochii strainatatii, tocmai in speranta ca nu are cum sa reziste", a spus Vadim, apreciind ca nu vede "starea de urgenta, de razboi sau de necesitate" ce ar putea justifica crearea unui guvern de uniune nationala.

Interesul poarta fesul... national!

Dornic de a participa la actul guvernare cu orice pret, dar si preocupat de a nu se trezi stigmatizat cu pecetea de "tradator", liderul PUR, Dan Voiculescu, a imbracat ieri haina ponosita si roasa in coate a interesului national, propunand partilor interesate crearea unui guvern de larga concentrare nationala. Lasand la o parte contradictia flagranta dintre cei doi termeni folositi in exprimarea acestui concept, Voiculescu si al sau PUR vor sa se erijeze ca fiind o formatiune politica ce "nu este si nu va fi niciodata un partid care sa treaca dintr-o barca in alta, in functie de interese", dar cu portita din spate lasata larg deschisa si pentru petitorii D.A. In viziunea PUR, alcatuirea noului guvern ar trebui sa se desfasoare in doua etape: formarea unei majoritati parlamentare alcatuite din PSD, PUR, UDMR si grupul minoritatilor nationale, urmand ca apoi sa se formeze un guvern de larga concentrare proeuropeana, care sa permita o stabilitate politica pentru urmatorii patru ani. Din acest executiv ar putea face parte, cu consensul unanim al celor patru factori si a celorlalte partide parlamentare, inclusiv Alianta PNL-PD.

Voiculescu nu a dat un raspuns transant in privinta cooptarii la guvernare a oii negre a scenei politice romanesti, PRM, apreciind ca formula unui astfel de guvern va fi decisa prin consens de "cei patru factori ai majoritatii parlamentare: PSD, PUR, UDMR si minoritati". In fruntea acestui executiv, bineinteles, Adrian Nastase, in opinia liderului PUR, "un premier foarte bun pentru acest guvern", varianta insa care nu ar fi batuta in cuie. "Daca un guvern condus de Tariceanu va avea asigurata o majoritate confortabila care sa ne dea certitudinea ca nu dupa sase luni, nici dupa un an, nu va trebui sa schimbam guvernul, vom colabora cu ei. Cert este ca vrem un guvern care sa nu puna in pericol integrarea europeana", a mai spus liderul PUR, atragand insa atentia asupra faptului ca experienta "ne-a demonstrat ca, in perioada 2000-2004, am avut un guvern stabil, iar in 96-2000 patru prim-ministri". La fel ca si Vacaroiu, Voiculescu si-a exprimat convingerea ca presedintele Traian Basescu va pune interesul national pe primul plan, chiar daca "este greu de presupus ca il va accepta ca premier pe Adrian Nastase".

Iliescu: intelegerea dintre Nastase, Voiculescu si Marko ramane valabila

Presedintele in exercitiu, Ion Iliescu, a precizat, ieri, ca are semnale ca liderii PSD, PUR si UDMR - Adrian Nastase, Dan Voiculescu si Marko Bela - s-au intalnit, iar "ceea ce s-au inteles ramane valabil" si vor lucra impreuna la "construirea unei scheme". Seful statului nu a stiut insa sa spuna daca guvernul va fi format de catre PSD. "Este greu de facut pronosticuri", a fost singura sa declaratie in aceasta privinta. Referindu-se la atitudinea umanistilor fata de colaborarea cu PSD, Iliescu a mentionat ca cele doua formatiuni au convenit sa mearga impreuna, indiferent de varianta la care se va ajunge. El a adaugat ca, in opinia sa, "cea mai inteleapta" formula ar fi "o largire a spectrului, a frontului conlucrarii intr-o echipa guvernamentala".

PSD si UDMR cred ca PUR a confirmat majoritatea stabilita deja

In ceea ce-i priveste pe pesedisti, acestia au apreciat, prin purtatorul de cuvant al partidului, Titus Corlatean, ca declaratia presedintelui PUR confirma acordul politic cu PSD, stabilit anterior, privind constituirea unei majoritati parlamentare impreuna cu UDMR si grupul minoritatilor. "Salutam declaratia presedintelui PUR care reprezinta un gest de consecventa politica", a spus Corlatean. In legatura cu disponibilitatea exprimata de Dan Voiculescu ca PUR sa colaboreze politic cu Alianta PNL-PD, el a precizat ca o colaborare politica intre toate fortele politice reprezentate in parlament in interesul stabilitatii politice a societatii romanesti, pentru sprijinirea procesului de integrare este o conduita politica pe care PSD a promovat-o in permanenta in interesul Romaniei. Udemeristii s-au raliat si ei pozitiei partenerilor social-democrati, apreciind ca demersul umanist arata o "situatie politica existenta", oferind posibilitatea formarii unei majoritati parlamentare. Potrivit liderului provizoriu al senatorilor UDMR, Verestoy Attila, formarea unei majoritati in parlament "este posibila cu PSD, PUR, UDMR si sprijinul parlamentar al minoritatilor nationale".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.