Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a transmis ieri presedintelui Traian Basescu, printr-un mesaj marait - si plin de subintelesuri cu vadit potential conflictual -, ca doreste explicatii de la SRI si SIE privind nu atat influenta unor grupuri de interese asupra ministrilor, cat mai ales preocuparea sefului statului fata de oamenii din structurile Guvernului.

Incendiarul mesaj - in fapt prima declaratie (scrisa) de razboi intre palatele Victoria si Cotroceni - este continut intr-un comunicat oficial, emis de purtatorul de cuvant al Guvernului imediat dupa plecarea premierului Tariceanu la Salzburg (unde are loc reuniunea sefilor de guverne din Europa de Sud-Est). Din textul comunicatului razbate nervozitatea premierului cu privire la actiunile prezidentiale centrate pe Executiv. In finalul documentului, Tariceanu spune ca va lua masuri, totusi, impotriva ministrilor dovediti ca isi folosesc functia pentru interese private sau de grup.

Analistul politic Cristian Preda a declarat ieri incercand sa descifreze culisele avertizarii prezidentiale si raspunsului guvernamental: "Din pacate, premierul Tariceanu a cazut in aceasta capcana, in care guvernarea e ceva misterios si care nu poate fi sustinut decat de informatii top secret, nu un act public care-i bazat pe o cunoastere disponibila tuturor actorilor vietii sociale. Cred ca presedintele i-a intins o capcana premierului sau amandoi accepta un stil de guvernare care-i bazat pe acest tip de informatii clasificate".

Pe de alta parte, explicatia ar putea fi mai simpla de-atat. Tariceanu stie ca declaratia lui Basescu il viza in primul rand pe el si a incercat o pasa in directia ministrilor pentru deturnarea atentiei de la persoana sa.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.