Un nou subiect controversat bantuie lumea politica si-asa destul de divizata: Majorarea TVA de la 19 la 22 de procente, de la 1 ianuarie 2006.

Presedintele Basescu spune DA!

Lansata in urma cu doua luni de ministrul finantelor, ideea si-a gasit un nou sustinator, chiar in persoana presedintelui Traian Basescu.

Mai mult, seful statului intra in detalii: majorarea TVA trebuie insotita de reducerea contributiilor sociale.

Subiectul majorarii TVA la 22% de la 1 inceputul anului viitor a fost lasat la o parte dupa ce ipoteza a atras critici intense atat din partea societatii civile, cat si din partea mediului de afaceri.

Intr-un interviu preluat de Bloomberg, presedinteleTraian Basescu spune ca "Romania va trebui sa-si asigure surse suplimentare la bugetul de stat in perspectiva aderarii in 2007, care va costa peste un miliard de euro in primul an. Aceasta inseamna ca majorarea TVA este inevitabila".

Prezent la "Intrebarile Realitatii" ministrul finantelor, Ionut Popescu, a precizat insa ca deocamdata majorarea TVA la 22 la suta este doar o varianta de lucru: "Nu exista o decizie luata. Decizia este in momentul cand ordonanta sau respectivul act normativ trece prin Guvern. Noi avem ca variante de lucru si cu doua procente si cu trei procente. Dar asa cum am mai spus, eu cred ca Romania are nevoie de o majorare cu trei procente"

Emil Boc i-o intoarce

"Personal, nu sustin aceasta initiativa a guvernului, desi n-a fost a guvernului, sa fim bine intelesi, a fost o initiativa lansata izolat de Ministerul Finantelor, deci nu a fost asumata in guvern de plenul lui si eu cred ca nu se justifica din cel putin doua motive.

Primul motiv si cel mai important a fost ca ea loveste categoriile cel mai dezavantajate din societate.

Al doilea motiv pentru care TVA majorata nu ar fi o solutie este legat de descurajarea mediului de afaceri. Atunci e evident ca acest slogan al nostru sa traim bine nu mai are consistenta, a spus Boc.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.