Ministrul Administratiei si Internelor (MAI), Vasile Blaga, a declarat, miercuri, dupa ceremonia de avansare in grad a pompierilor care au intervenit la Maternitatea Giulesti, ca situatia romilor din Franta nu afecteaza aderarea la Spatiul Schengen, fapt confirmat si de oficiali de la Bruxelles.

Ministrul Vasile Blaga a amintit ca o delegatie a Romaniei, din care fac parte secretarul de stat in MAI Dan Valentin Fatuloiu, precum si oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe si ai Ministerului Muncii, se afla in Franta, unde se discuta situatia romilor repatriati, transmite Mediafax.

"Noi am procedat intotdeauna in conformitate cu normele europene. Subliniez ca toti cei repatriati incepand de saptamana trecuta aveau documentele de calatorie in ordine, deci nu a fost nicio problema in sensul acesta. Bineinteles, e loc de mai bine si aici ma refer la o mai buna incluziune sociala a romilor. Totusi, e o discriminare pozitiva in ceea ce priveste minoritatile si scolile: anul acesta s-a suplimentat cu 14 numarul de locuri pentru minoritati la Academia de Politie «Alexandru Ioan Cuza»", a spus ministrul Blaga.

Ministrul a subliniat, de asemenea, ca problema romilor nu este numai problema Romaniei.

In ceea ce priveste aderarea la Spatiul Schengen in martie 2011, Blaga a spus ca a primit si confirmare de la Bruxelles ca situatia romilor nu va fi un obstacol in acest sens.

"Am fost si in Polonia zilele trecute, principala tara de sprijin in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, si am fost si la Agentia Frontex. In urma discutiilor, este oficial: Nu exista niciun risc pentru integrarea Romaniei in Spatiul Schengen si cu aceasta ocazie multumesc Poloniei pentru sprijin", a mai spus Blaga.

Acesta a precizat ca, in 15 octombrie, incepe incarcarea bazelor de date Schengen, sub coordonarea expertilor polonezi.

Totodata, in 15 noiembrie are loc o misiune de reevaluare a frontierelor aeriene, vizate fiind aeroporturile din Timisoara si Bucuresti.

Citeste si:
Ce decizie a luat Cristina Șișcanu, după ce Austria s-a opus...
Ce decizie a luat Cristina...

Ulterior, in 29 noiembrie-3 decembrie, are loc cea de-a saptea si ultima misiune de evaluare a expertilor europeni privind aderarea Romaniei la Schengen, pe sistemul SIS/SIRENE, care este "definitorie" pentru acest proces, a conchis Blaga.

Secretarul de stat Valentin Fatuloiu, seful Departamentului de Ordine si Siguranta Publica, se afla la Paris, in perioada 24 - 26 august, impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe si ai Ministerului Muncii, pentru a discuta cu aturitatile franceze despre situatia romilor repatriati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.