Procurorii, judecatorii si ceilalti specialisti din domeniul judiciar au la dispozitie 60 de zile pentru a declara pe propria raspundere daca au facut sau nu politie politica inainte. Declaratiile lor vor fi verificate in termen de sase luni de Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii, urmand ca, in cazul unei declaratii false, procurorul sau judecatorul sa-si piarda locul in magistratura.

Noul pachet de legi prevede ca magistratii nu pot fi agenti activi sau acoperiti ai serviciilor secrete romanesti, fiind obligati ca, la inceputul fiecarui an sa dea o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa clar acest lucru. In cazul in care nu declara realitatea, procurorii sau judecatorii sunt exclusi din magistratura. Masurile sunt prevazute in Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si Justitiei, precum si alte masuri adiacente, in cadrul articolului 6 cuprins in "Titlul XVII privind modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul magistratilor".

Astfel alin. (3) prevede ca toti "judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul auxiliar de specialitate sunt obligati sa dea, anual, o declaratie pe proprie raspundere in care sa mentioneze daca sotul, rudele sau afinii pana la gradul al IV-lea, inclusiv, exercita o functie sau desfasoara o activitate juridica ori activitati de investigare sau cercetare penala, precum si locul de munca al acestora. Declaratiile se inregistreaza si se depun la dosarul profesional".

Nou introdus, articolul 61, alin. (1) stipuleaza ca "judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor si personalul auxiliar de specialitate sunt obligati sa faca o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica".

"Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii verifica declaratiile prevazute la alin. (1). Rezultatele verificarilor se ataseaza la dosarul profesional", se precizeaza la alin. (2), in timp ce "dispozitiile Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica se aplica in mod corespunzator" sunt prevazute la alin. (3).

Cel de-al doilea articol introdus, 62, prevede la alin. (1) faptul ca toti "judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si Parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii".

"Persoanele prevazute la alin. (1) completeaza, anual, o declaratie autentica, pe proprie raspundere potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii" este mentionat la alin.(2), realitatea acestor declaratii fiind "verificata, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului Justitiei de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii" (alin. 3), urmand ca judecatorii sau procurorii care incalca dispozitiile alin. (1) sa fie eliberati din functie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.