Patronul echipei Steaua si presedintele Partidului Noua Generatie (PNG), Gigi Becali, are legaturi cu o grupare fascista romaneasca, Noua Dreapta. Aceasta activeaza sub auspiciile partidului neonazistilor germani, NPD, dar si ale altor fascisti europeni in cadrul unei internationale de extrema dreapta intitulata Falanga europeana. Apropierea lui Becali de formatiunea Noua Dreapta a dus si la demisia consilierului sau, Dan Pavel. Acesta s-a declarat impotriva dorintei lui Becali de a realiza o colaborare cu Noua Dreapta.

Pavel pomenea, la sfarsitul anului trecut, de promovarea unor lideri din Noua Dreapta la conducerea partidului lui Becali. Analistul vorbea de faptul ca unul dintre ideologii Noii Drepte, Ion Coja, a candidat pe listele PNG. Acesta a fost, de altfel, motivul "divortului ideologic" dintre Dan Pavel si Becali: "Aparitia celor de la Noua Dreapta m-a facut sa ma indepartez politic de presedintele PNG.

Initial nu am stiut cine sunt, dar dupa ce au venit la Hotelul Marriott si am cautat pe internet, m-am ingrozit. La vreo doua luni dupa aceea, Gigi m-a sunat si mi-a spus: "Dane, ai avut dreptate, astia sunt foarte periculosi si m-am descotorosit de ei"". Intrebat care au fost legaturile sale cu Noua Dreapta si in ce masura a pastrat relatiile cu liderii acesteia, Becali a desertat un potop de invective la adresa reporterilor EVZ. El nu a facut insa niciodata un secret din simpatia sa pentru legionari.

Mostenitorii lui Corneliu Zelea Codreanu

Forumul Noua Dreapta nu ascunde faptul ca se considera continuatorul legitim al Miscarii Legionare. De altfel, a si preluat tot arsenalul imagistic, dar si programul gruparii conduse in anii ‘30-’40 de Corneliu Zelea Codreanu si de Horia Sima. Infiintata in anul 2000, Noua Dreapta se declara oficial o formatiune de extrema dreapta. Deocamdata, proiectul de fuziune intre aceasta formatiune si PNG nu este recunoscut oficial de nici una dintre parti, cu toate ca lideri ai Noii Drepte se intalnesc frecvent cu Gigi Becali. Legatura este Ion Coja, un ideolog al mai multor grupari de extrema dreapta dupa 1990, printre care si formatiunea lui Marian Munteanu. "Legatura" a fost confirmata si de fostul strateg al lui Becali, Dan Pavel.

Antieuropeni

Noua Dreapta se declara impotriva proiectului Uniunii Europene si a aderarii Turciei. De asemenea, considera ca emigratia musulmana ar trebui sa fie oprita catre Europa. De altfel, activistii Noii Drepte au sustinut actiunile colegilor lor europeni impotriva construirii de moschei in Europa. De altfel, intr-un interviu acordat EVZ in urma cu cateva luni, Gigi Becali spunea: "Imi bag p... in Europa!".

Noua Dreapta face parte din asa numita Falanga Europeana, sub umbrela careia se regasesc mai multe grupari de extrema dreapta din Europa: England First (Anglia), Bund Freier Jugend (Austria), Mouvement Nation (Belgia), Bloc Identitaire (Franta), NPD (Germania), NOP (Polonia), PNR (Portugalia), Obraz (Serbia), Slovenska Pospolitost(Slovacia).

Secretarul general al Noii Drepte, Claudiu Mihutiu, care locuieste in Germania, este unul dintre oamenii de casa ai liderilor neonazistilor germani, care ii sprijina activ pe omologii lor din Romania. Mihutiu tine discursuri frecvent la mitingurile neonazistilor germani, iar colaborarea apropiata dintre NPD si Noua Dreapta nu este ascunsa, ci ridicata la rang de virtute.

"Tricolorul" lui Vadim, portavocea neonazistilor

Actiunile NPD-ului german sunt mediatizate si de organul de presa PRM, cotidianul "Tricolorul". "Sursa" este acelasi Mihutiu, care pare a fi o buna curea de transmisie intre PRM, Noua Dreapta si Gigi Becali. De altfel, patronul Stelei a dat semnale clare ca ar vrea o alianta cu partidul condus de fostul agent de influenta al regimului Ceausescu. Mezalianta dintre Gigi Becali si Noua Dreapta a provocat nemultumirea unei parti din extrema dreapta romaneasca. Este vorba despre revista "Puncte Cardinale". Aceasta considera ca Noua Dreapta este o grupare "de inspiratie national-comunista" si ca "mezalianta" dintre ea si Becali nu are sanse de succes.

PARINTI SPIRITUALI

Filiera legionaro-comunista: de la "onorificul" Dragan la mentorul Coja. Ideologul Noii Drepte, dar si al lui Gigi Becali este Ion Coja, un personaj apropiat gruparilor de extrema dreapta. Coja a fost senator PDAR, presedinte al filialei Bucuresti a organizatiei extremiste Vatra Romaneasca, al carui lider onorific este Iosif Constantin Dragan, personaj apropiat Miscarii Legionare in anii 40 si care a devenit mai apoi colaborator al regimului comunist.

Coja a condus si fundatia legionara "Buna Vestire" si a avut legaturi cu Partidul Pentru Patrie. Este colaborator al revistei "Romania Mare". El a avut mai multe interventii celebre de-a lungul timpului. Cand era senator, a cerut SRI si Ministerului Sanatatii sa cerceteze modul de propagare a cazurilor de SIDA in Romania. El afirma la acea vreme ca, "in urma studierii statisticilor", a ajuns la concluzia ca "raspandirea acestei maladii in Romania nu este intamplatoare" si ca ar fi opera unei "maini criminale".

Coja este autorul volumului "Legionarii nostri". Prin declaratii repetate, el a negat existenta vreunui Holocaust in Romania. "Sustin miscarea nationalista si i-am pus in legatura pe cei de la Noua Dreapta cu Gigi Becali doar asa, sa se cunoasca", ne-a declarat Ion Coja.

Nationalist extremist

Repudiat de batranii legionari

Gigi Becali nu si-a ascuns niciodata simpatia fata de programul Miscarii Legionare. El se lauda ori de cate ori are prilejul cu faptul ca membri ai familiei sale au facut puscarie deoarece au fost membri ai gruparii lui Zelea Codreanu. Totusi Becali nu se bucura de increderea batranilor legionari din Spania sau Canada, care nu vor sa aiba de-a face cu patronul Stelei. Acestia considera ca nationalismul lui Becali este unul extremist, de genul celui practicat de Corneliu Vadim Tudor.

"Omul nou" al extremei drepte

"Ideea fundamentala a doctrinei legionare este crearea unui om nou in mijlocul colectivitatii romanesti, care sa constituie punctul de plecare al unei mari transformari spirituale in viata neamului nostru. Acest individ, inzestrat cu calitati de erou, va avea misiunea sa trezeasca energiile amortite ale neamului, sa-l ridice din starea de suferinta in care se zbate si sa-l indrepte pe caile indicate de marirea si onoarea lui nationala". "Situam lupta noastra pe o filiatie neintrerupta care incepe cu Mihai Eminescu si continua cu Nae Ionescu, Corneliu Codreanu, Ion Mota, Vasile Marin, Alecu Cantacuzino, Horia Sima". (Din programul Noii Drepte).