Margareta Costea, soacra liderului PSD, Mircea Geoana, are mari probleme cu dosarul de "revolutionar ranit" in timpul evenimentelor din decembrie '89. Presedintele Asociatiei Europa, Bogdan Draghici, anunta dezvaluiri senzationale si ca va sesiza astazi Parchetul General in privinta dosarului Costea. Dar ce dosar! Ce eroina! "Romania libera" publica in exclusivitate declaratia de revolutionar a Margaretei Costea si marturia lui Cazimir Ionescu. Figura-cheie in '89, Ionescu se arata convins ca este vorba de "o declaratie falsa". Am contactat-o telefonic pe Margareta Costea, insa, dupa o discutie de circa o jumatate de ora, timp in care a raspuns punctual la acuzatiile care i se aduc, soacra domnului Geoana a revenit, precizand ca a fost o discutie privata si ca nu doreste ca raspunsurile sale sa fie publicate. Miza inventarii unui certificat de revolutionar ranit ar fi foarte simpla - in baza lui, Margareta Costea ar fi putut obtine maximul de privilegii oferite de un astfel de statut.

Margareta Costea sustine ca "i-a deschis usa" lui Iliescu

Intr-o declaratie ingrijit caligrafiata, soacra lui Geoana povesteste cum a dat fuga in 22 decembrie la studioul 5 al televiziunii si i-a "deschis usa domnului Ion Iliescu, cu care am conversat cateva minute". Ce imagine! Cea care i-a facut lui Iliescu intrarea in istorie este soacra celui botezat "Prostanacul" chiar de Iliescu! Si ce cinism, "Prostanacul", dupa 15 ani, l-a detronat in partid si i-a trantit usa in nas! Dar sa ne intoarcem la vremurile tulburi din '89. In timpul revolutiei, soacra lui Geoana n-a prea avut timp de vorbe. Potrivit propriei declaratii, ea, Margareta, era omul faptelor: "Trebuia sa iau cuvantul, cand a anuntat (n.r. - nu se stie cine "a anuntat") ca vin 2000 de teroristi si am coborat cativa sa organizam baricada". Putin lipsea, deci, ca apelul catre popor sa-l tina doamna Costea. Dar uite ca istoria a vrut sa fie altfel. Iliescu a cuvantat, a ajuns presedinte de 2-3 ori si - ce nerecunoscator! - dupa 15 ani i-a gratulat ginerele cu apelativul "Prostanacule!". Dar, inapoi la firul povestii. Eroina, cum stiti deja, n-are timp de vorba. Sa-i urmarim, mai departe, faptele de vitejie. "In timpul noptii (bineinteles ca "teroristii" nu au sosit), am avertizat diferite garaje si intreprinderi sa trimita masini grele pentru baricada". Va sa zica, la aproape 54 de ani, Margareta era gata de lupta! A doua zi, tocmai se pregatea pentru asaltul final, cand s-a intamplat nenorocirea.

Cum se pregatea soacra lui Geoana sa atace cu sticle incendiare

"Am inceput, la indemnul unui domn in varsta de circa 40 de ani imbracat intr-un costum maro, impreuna cu mai multe persoane, sa punem sticle intr-un camion pentru a fi facute incendiare. Eu puneam straifurile de panza in sticle. Pentru aceasta, m-am urcat prin fata camionului, dar la coborare, pentru ca prin fata usii se urcau altii, am incercat sa cobor prin spate, unde insa oblonul nu era prins si am cazut tragand dupa mine si o lada cu sticle, care mi-a cazut peste picior". Este momentul tragic al ranirii eroinei, ceasul rau care i-a rapit Margaretei Costea sansa de a deveni Ioana D'Arc a Romaniei. Ar putea insa deveni acum, dupa 15 ani, un fals revolutionar si un impostor pursange. Dosarul sau a fost amanuntit investigat, iar cel care va sesiza astazi Parchetul sustine ca se bazeaza pe acte si declaratii. Margareta Costea nu doar ca este suspecta ca si-a inventat cap-coada un dosar de revolutionar, dar frapeaza tupeul cu care isi aroga statutul de ranit, desi ranirea este (daca ar fi sa luam de buna propria sa declaratie) opera neatentiei sale si nicidecum vreun act de eroism revolutionar!

Cazimir Ionescu: "E falsa declaratia doamnei Costea!"

Problema este ca autenticii revolutionari nu-si prea amintesc ca Margareta Costea sa fi calcat prin Televiziune in data de 22 decembrie, asa cum sustine soacra lui Geoana in propria sa declaratie: "In ziua de 22, impreuna cu Caramitru si un grup restrans, am intrat in studioul 5 al TV. Era ora pranzului. Printre cei aflati in primele minute erau si Ionescu Cazimir cu sotia si M. Aulacu".

L-am contactat pe Cazimir Ionescu, insa acesta nu-si aminteste s-o fi vazut in studioul Televiziunii: "E falsa declaratia doamnei Costea! N-a stat cu sotia mea. Nu mi se pare verosimile nici declaratia ei, nici tot comportamentul ei". Ionescu a adaugat ca acum cateva zile Margareta Costea l-a cautat, sugerandu-i ca ar avea nevoie de o declaratie din care sa rezulte ca in 22 decembrie s-a aflat in studioul Televiziunii: "M-a deranjat povestea si i-am spus: "Doamna, nu pot!" Mi-a cerut o declaratie. I-am spus ca nu pot, ca imi pare rau. In primul rand, ca ar trebui sa-mi raspunda la cateva intrebari. Daca poate, sa ia o declaratie de la fosta sotie, care acum e stabilita in Canada". Cazimir Ionescu mai spune ca Margareta Costea n-a participat la nici una la cele 14 intalniri unde participantii la evenimentele din decembrie rememorau, alaturi de Ion Iliescu sau Petre Roman, momentele din '89.

In ce priveste afirmatia potrivit careia Margareta Costea i-ar fi deschis usa lui Ion Iliescu, Cazimir Ionescu s-a aratat destul de sceptic ca acest lucru s-ar fi intamplat cu adevarat: "Nu cred ca cineva anume deschidea usa studioului. In primul rand, ca acolo erau oamenii Televiziunii, in studio era aparatura care trebuia pazita. Nu cred ca ar fi lasat o persoana straina sa se ocupe de aceasta problema". Dar ceea ce pare sa-l nedumereasca profund pe Ionescu este modul in care Margareta Costea sustine ca ar fi intrat in Televiziune in decembrie 89: "Grupul restrans care a intrat in televiziune este cel de pe lista lui Holban, fostul presedinte al grupului TV, si este o lista de vreo 20 de persoane. Numele Costea nu apare pe aceasta lista".

"Mircea Geoana este, intamplator, ginerele meu"

Margareta Costea, in varsta de 69 de ani, este un personaj extrem de controversat. Unii spun ca ei i s-ar datora ascensiunea ginerelui sau, Mircea Geoana. Costea s-a declarat public drept "membra a Partidului Taranist inca din 1990" si a facut caz de faptul ca tatal ei ar fi fost coleg de celula cu Corneliu Coposu. Bogdan Draghici, in prezent director adjunct la Institutul National de Administratie, o acuzase luna trecuta ca ar fi beneficiat ilegal de bani publici sub guvernarea PSD. Costea ar fi facut presiuni asupra sa pentru a-si mentine contractele cu noua conducere si pentru a obtine un statut oficial in cadrul INA. Costea este prorectorul unei unitati private de invatamant (fundatia ASEBUSS), care ar fi incheiat in 2004 un contract de colaborare cu INA. Margareta Costea a incercat sa dea o motivatie politica acuzatiilor: "Zilele trecute a avut loc o conferinta de presa in care se spune asa: Capusele PSD, abonate la banii publici. Soacra lui Geoana s-a lipit ilegal de INA. Este incorecta aceasta afirmatie doar pentru ca Mircea Geoana este, intamplator, ginerele meu".

Draghici anunta ca va sesiza astazi Parchetul General

Bogdan Draghici a anuntat deja o conferinta de presa pentru maine, la ora 11, la sala ARCUB, cu tema "cazul Margareta Costea, un dosar de revolutionar ranit cu implicatii penale". In invitatie se arata ca in conferinta de presa vor fi invocate nume celebre - Ion Iliescu, Ion Caramitru, Toma Beuran (n.r. - tatal fostului ministru), Sorin Oprescu, Cazimir Ionescu - si mai putin cunoscute, cu totii fiind mai mult sau mai putin implicati in dosarul Costea. Cine este victima si cine are vina in acest caz senzational? Soacra domnului Mircea Geoana este invitata sa demonteze toate acuzatiile deosebit de grave ce urmeaza sa-i fie aduse in conferinta programata marti. In cazul Costea, Bogdan Draghici, presedintele Asociatiei Europa, anunta ca va sesiza Parchetul General luni, 1 august, dar si autoritatile insarcinate cu verificarea dosarelor de revolutionar. "Adevarul iese la iveala definitiv dupa 15 ani de la revolutie, oferind o noua ocazie societatii romanesti sa se deparaziteze, iar autoritatilor sa faca dreptate, indiferent de culoarea politica si anvergura celor vizati de acest demers", sustine presedintele Asociatiei Europa.

Caramitru refuza sa faca declaratii deocamdata

Ion Caramitru, contactat telefonic, a refuzat sa faca declaratii pe acest subiect, dar a specificat ca isi va expune punctul sau de vedere dupa conferinta de presa care va avea loc maine.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.