Senatorul PSD, Lia Olguta Vasilescu, a declarat astazi ca social-democratii solicita "in regim de urgenta" demisia ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru, pe motiv ca ar fi depasit de situatia privind efectele inundatiilor asupra culturilor si a sprijinului acordat fermierilor.

"Vom propune un pachet legislativ pentru reglarea situatiei din agricultura, dar pana atunci cerem in regim de urgenta demisia ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru, pentru ca este totalmente depasit de situatie", a declarat aceasta.

PSD a facut o analiza a efectelor inundatiilor si a prezentat o serie de pierderi in ceea ce priveste agricultura. "Productia de grau este cu 40% mai mica decat cea estimata pentru anul 2010 din urmatoarele motive: neexecutarea la timp a tratamentelor fitosanitare, ploi prelungite si repetate in perioada de recoltare, neasigurarea unei cantitati minime de motorina pentru uscarea graului recoltat, nepunerea in aplicare a planului Primul Siloz", a expus Vasilescu, relateaza NewsIn.

Aceasta a precizat ca specialistii social-democrati ii sfatuiesc pe fermieri sa nu vanda graul in acest moment si sa mai astepte cateva saptamani. "Graul are acum un pret mic. Noi ii sfatuim pe fermieri sa nu vanda graul deoarece pretul la grau va creste in cateva saptamani. Productia de grau din Rusia, Ucraina si tarile vecine este compromisa datorita secetei si nu exista presiune pe piata", a spus senatorul PSD.

De asemenea, Olguta Vasilescu a sustinut ca in productia de rapita sunt pierderi intre 30% si 60% din cauza scuturarii boabelor. "Majoritatea culturilor de legume, si in special cele de tomate, au fost compromise in ultimele doua saptamani, iar consecintele se vad pe piata unde pretul pentru kilogramul de tomate a sarit la patru lei", a adaugat aceasta.

Atentie, se scumpeste painea

Agricultorii vor paraliza tara in toamna


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.