Seful statului a declarat joi ca spera ca, la 1 septembrie, sa analizeze impreuna cu premierul activitatea ministrilor pentru a vedea cine nu si-a restructurat unitatile din subordine, si a apreciat ca niciunul din partidele de guvernare nu isi va apara un ministru cu pretul ruperii Coalitiei.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la postul public de televiziune, ca pentru Romania, singura alternativa care a mai ramas este cea a "responsabilitatii politicienilor". Intrebat cand vine factura acestei responsabilitati, seful statului a precizat : "Pentru mine este 1 septembrie, in relatia cu Guvernul".

"Eu nici nu pot demite Guvernul, nici nu pot revoca ministrii fara initiativa premierului. Dar sper ca, la 1 septembrie, impreuna cu premierul, vom constata care sunt ministrii care nu si-au restructurat ministerele, agentiile din subordine pana la toate unitatile, inclusiv regiile, si vom trage concluzia ca acel ministru n-a inteles ca in Romania trebuie sa economisim banii bugetului de stat si sa ramanem cu personal atat cat ne trebuie", a explicat Basescu.

De asemenea, el si-a exprimat speranta ca Ministerul de Finante va intra intr-un proces de pregatire a noului cod fiscal, in care toate veniturile sa fie impozitate, dar si ca ministerul Muncii va accelera procesul de verificare a dosarelor pensionarilor pe caz de invaliditate, toate programele sociale, dar si programele finantate de administratiile locale. "Toate au fost utilizate pentru cumparare de voturi. A venit momentul adevarului. Nu voi fi adeptul unui nou imprumut pe care sa-l ducem in consum", a mai spus seful statului, transmite NewsIn.

Intrebat daca, la evaluarea de la 1 septembrie, unul dintre partidele din coalitie isi va apara un ministru cu pretul ruperii coalitiei, Basescu si-a exprimat rezervele. "Nu cred ca o vor face. Pana la urma, au sansa sau nesansa sa guverneze tara intr-un moment de criza. Sunt momente cand oamenii politici trebuie sa guverneze pentru tara, si nu pentru voturi. Acum e un astfel de moment, in care aceasta coalitie trebuie sa fie mai responsabila decat oricand (...) Oamenii politici au obligatia sa fie la inaltimea unui astfel de moment", a subliniat presedintele.

El a adaugat ca este dezavantajos ca politicienii "sa mai joace cartea populismului", intrucat in acest fel se blocheaza utilizarea banilor europeni. "Daca aceasta coalitie are o sansa , ea este in cei 32 miliarde euro care asteapta la Bruxelles sa incepem marele program de autostrazi, de modernizare a cailor ferate, de indiguire. Daca nu va exista componenta autohtona, resursa in buget, nu vom putea utiliza acesti bani", a explicat Basescu.

  • Nu se pune problema altei majoritati

Intrebat, intr-o emisiune la postul public de televiziune, daca apreciaza ca actuala Coalitie poate asigura stabilitate sau daca ia in calcul ideea negocierii unei alte majoritati, seful statului a subliniat ca nu considera fezabila formarea unei noi majoritati.
Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

"Nu cred ca este fezabila crearea unei alte majoritati. Cel mult, se poate merge cu un guvern minoritar. Eu am vazut toate incercarile pe care le-am facut de a aduce la dialog partidele de opozitie, s-au soldat cu pozitii extrem de obraznice la adresa mea, cu aroganta", a declarat presedintele.

  • Adio PDL?

Traian Basescu a declarat ca PDL va plati enorm politic daca nu pregateste o garnitura de lideri mai proaspeti, oameni noi care sa fie promovati in conducerea partidului, admitand ca democrat-liberalii, prinsi in "valtoarea guvernarii", nu s-au inghesuit sa ii asculte sfatul.

"Exista aceasa perceptie ca eu as mosi PDL in continuare. Nu este adevarat, va pot spune ca de foarte multa vreme eu nu am discutii legate de partid cu premierul sau cu ministrii PDL", a tinut sa sublinieze seful statulului, chestionat in legatura cu costurile politice pe care PDL le va plati in urma guvernarii.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

Presedintele a spus ca prima sa grija, dupa preluarea unui nou mandat la Cotroceni, a fost sa le spuna democrat-liberalilor sa isi gaseasca un nou lider.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.