La trei zile dupa ce Mona Musca a anuntat ca va demisiona, un alt ministru liberal invoca "chestiuni de principiu" pentru a dezavua public o initiativa populista sustinuta de Calin Popescu-Tariceanu. Ministrul finantelor, Ionut Popescu, a refuzat ieri categoric sa semneze o ordonanta de urgenta prin care guvernul aloca 100 de miliarde de lei pentru subventionarea achizitionarii de masini agricole. Practic, din acesti bani, statul acopera 45a din pretul de fabricatie al tractoarelor.

Ionut Popescu sustine ca parlamentarii si autoritatile locale din Brasov au exercitat presiuni pentru acordarea acestei subventii. El a declarat ca subiectul a mai fost discutat la guvern, iar opozitia sa era cunoscuta de seful executivului. "Am spus-o de mai multe ori, si in sedinta de guvern de azi: nu voi semna un act prin care se acorda subventii la Tractorul. E o chestiune de principiu. S-au mai dat bani si pana acum si n-a folosit la nimic", afirma ministrul finantelor.

Intrebat daca actul poate fi promovat si fara acordul sau, Ionut Popescu a raspuns: "Din cate am aflat, actul nu poate fi trimis la Monitorul Oficial daca nu e contrasemnat de toti ministrii implicati. In acest caz, el ar trebui semnat de mine, de vicepremierul Gheorghe Seculici si de ministrul agriculturii". Nepublicarea in Monitorul Oficial face imposibila aplicarea actului normativ.

Prin aceasta decizie, Ionut Popescu blocheaza acordarea unei noi "pomeni" de la buget catre o societate de stat neperformanta. Subventia acordata agricultorilor este insa doar una dintre multele masuri cu tenta vadit populista adoptate in ultima vreme de guvern. Chiar daca in campania electorala declarau ca nu vor recurge la mituirea cetatenilor, reprezentantii actualei coalitii au decis, in ultima luna, sa "dezghete" salariile bugetarilor, sa acorde subventii pentru achizitionarea de centrale termice si tot felul de alte ajutoare.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.