Sesiunea extraordinara se incheie fara ca nici macar 10 la suta din ordonantele de urgenta promovate de Cabinetul Tariceanu nu au fost finalizate de ambele Camere parlamentare. Camera Deputatilor s-a intrunit inutil, primind spre dezbatere numai 5 acte normative, si acelea neinsemnate, majoritatea acorduri intre Romania si alte state. Desi ar fi trebuit sa se incheie abia maine, deputatii s-au saturat de asa-zisa sesiune extraordinara inca de marti, motiv pentru care nu au apucat sa discute mai nimic din cele 18 ordonante trecute cu o zi inainte prin plenul Senatului.

La randul lor, lucrarile comisiilor senatoriale au ramas cu multe restante, chiar daca prima sedinta a Biroului Permanent a stabilit termene precise si chiar eventualitatea prelungirii sesiunii extraordinare pentru finalizarea tuturor actelor normative emise de Guvern. Unele comisii chiar si-au "usurat" munca dand avize prin telefoane, in conditiile in care membrii erau fie plecati prin tari straine, fie prinsi cu "treburi" pe la partidele lor. Activitatea Senatului a fost obstructionata, culmea, tocmai de reprezentantii Puterii, veniti la Bucuresti mai putin pentru activitatea legislativa si mai mult pentru a fi cat mai aproape de forurile decizionale ale Aliantei aflata in fierbere.

Sesiunea extraordinara se incheie astazi, cu o ultima sedinta a Senatului, care nu va aduce insa schimbari majore, deoarece deciziile sale nu vor putea fi discutate de Camera Deputatilor decat in septembrie. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, nu a reusit, ieri, sa-i convinga pe colegii din Biroul Permanent sa prelungeasca sesiunea extraordinara pana pe 11 august. Reprezentantii PSD au acuzat Puterea ca nu a facut decat sa "bifeze o sesiune extraordinara" fara sa finalizeze procesul legislativ pentru care a fost convocata.

PSD considera ca Parlamentul a fost chemat din vacanta doar pentru a lua act de ordonantele de urgenta ale Cabinetului Tariceanu, nu pentru a le dezbate, lasand sa se inteleaga ca Puterea ar prefera ca unele acte normative sa fie aprobate prin procedura tacita. Marul discordiei la sedinta Biroului Permanent de ieri au fost doua ordonante din domeniul invatamantului, a caror principala prevedere este inlocuirea Consiliului National de Evaluare Academica, aflat in subordinea Parlamentului, cu un nou organism controlat exclusiv de Ministerul Educatiei.

Senatorii PSD au fost nemultumiti ca nu pot modifica cele doua ordonante si ca in acest fel Parlamentul pierde controlul asupra unui organism extrem de important pentru invatamantul privat. Raportul final asupra celor doua ordonante va fi finalizat la sfarsitul lunii august, urmand ca dezbaterea in plen sa aiba loc in sesiune ordinara in luna septembrie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.