Deputatii au plecat, in sfarsit, in vacanta. Sesiunea extraordinara de sapte zile, pentru care ei si-au intrerupt concediile, s-a terminat. Ieri a fost ultima zi de munca, dar judecand dupa vestimentatia colorata a deputatilor, era deja concediu. Alesii s-au adunat cam greu la sedinta de plen programata sa inceapa la ora 12:00. Ordinea de zi nu a cuprins decat trei ordonante de urgenta pe care deputatii le-au aprobat, fara prea multa bataie de cap si intr-un timp relativ scurt, in unanimitate.

Sesiunea extraordinara i-a prins pe deputati intr-o alta sala de plen decat cea obisnuita. Pentru ca in sala mare se lucra la montarea sistemului de vot electronic, deputatii s-au mutat intr-o sala mai putin fastuoasa, dar lipsa de confort nu i-a impiedicat sa-si reia ocupatiile obisnuite. Au vorbit la telefon, s-au plimbat in voie printre banci, unii rasfoiau hartii si putini erau cei care erau atenti la ceea ce se discuta. Dupa aproximativ un sfert de ora, au aparut si cativa intarziati printre care peremistul Mircea Ifrim, care a intrat agale, vorbind la telefon, si democratul Valentin Iliescu.

Ei au fost urmati de liberala Mona Musca, care inainte sa mearga la locul ei, s-a oprit putin pentru a-si saluta colegii. Fostul ministru al Sanatatii, Ovidiu Branzan, a fost foarte ocupat in timpul sedintei cu lungi convorbiri telefonice, iar deputatii PSD Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc erau prinsi in discutii. Era clar atmosfera de vacanta. Drept care, plictisita, deputatul PRM Anca Petrescu a parasit sala, iar deputatii independenti Anghel Stanciu si Corneliu Ciontu s-au retras la un tete-a-tete intr-o banca mai in spate. In cele din urma, sedinta a luat sfarsit sub indemnul ironic al lui Nastase: ,,Sa asteptam in liniste ca Guvernul sa emita noi ordonante de urgenta, si imi permit ca apoi in cinci zile sa va invit la Camera".

OPINII

In toata sesiunea extraordinara, deputatii au sapte ordonante din care majoritatea au fost ratificari de tratate. Lucru nu tocmai placut, daca ne gandim ca pentru asta li s-a stricat vacanta. "Ceea ce Guvernul a gandit s-a transpus in aceste ordonante de urgenta, chiar daca au fost putine. Guvernul le distribuie in functie de competenta fiecarei camere", a scuzat liberalul Eugen Nicolaescu putinatatea de ganduri a Executivului. Deputatul PSD Titus Corlatean a apreciat insa ca a fost ineficienta aceasta sesiune.

,,La inceput am crezut ca va fi utila si de asta ne-am prezentat cu buna credinta. Mesajul Guvernului a fost ca vor fi adoptate acte normative privind integrarea in UE si atunci am fost seriosi prin prezenta si lucru in comisii. Am constat insa ca a fost o sesiune aproape inutila", a sustinut Corlatean. Deputatul PC Gratiela Iordache s-a rezumat in a spune ca este un om constiincios caruia daca i se spune sa vina, vine. ,,Nu putem vorbi de o utilitate sau inutilitate a acestei sesiuni pentru ca, o singura ordonanta daca era, noi trebuia sa reactionam la ea", a spus deputatul conservator.

Democratul Valentin Iliescu a fost insa mai nemultumit. "Raportul costuri-eficienta al acestei sesiuni a fost unul defavorabil imaginii publice a Camerei Deputatilor", a criticat el, spunand ca Biroul Permanent ar fi trebuit sa judece cu mai multa seriozitate oportunitatea discutiilor intr-o sesiune extraordinara a acestor ordonante, tinand cont si de cheltuielile aducerii parlamentarilor din vacanta. "Trebuia sa se calculeze daca e eficient sa fim adusi din vacanta", a dat el indicatii.

ORDINEA DE ZI

Deputatii au avut pe ordinea de zi sapte ordonante. Ieri s-au adoptat cu unanimitate de voturi ultimele trei. Prima s-a referit la modificarea si completarea legii privind organizarea studiilor universitare. Cea de-a doua ratifica un acord de imprumut si de garantie externa destinat judetului Hunedoara, iar ultima s-a referit la asigurarea calitatii invatamantului.

In prima sedinta de plen care a avut loc luni, deputatii au respins ordonanta de urgenta privind abilitarea guvernului interimar sau demisionar de a emite ordonante si legi pana la investirea unui nou executiv. Tot luni, deputatii au aprobat doua tratate de readmisie a persoanelor, incheiate cu Republica Slovacia si cu Republica Estonia si un protocol privind combaterea terorismului, semnat la Atena, la 3 decembrie 2004.

LA MUNTE SAU LA MARE

Desi le-a mai ramas putin din aceasta vacanta, deputatii au avut curaj sa isi faca planuri. Deputatul PSD Titus Corlatean vrea sa mearga la "marea si la muntele romanesc" impreuna cu familia si cu niste prieteni francezi. Deputatul PC Gratiela Iordache ne-a marturisit ca este foarte bucuroasa ca fratele ei, pe care nu l-a vazut de trei ani, s-a intors din Canada si ca vor pleca vreo zece zile la munte, la Sinaia sau la Predeal.

Tot pe Valea Prahovei, in localitatea Provita de Jos, unde are o casa de vacanta, isi va petrece vacanta si deputatul PRM Lucian Bolcas. Ii place acolo pentru ca sunt "verdeata si aer curat". Presedintele Camerei, Adrian Nastase, vrea si el sa petreaca la mare cateva zile, desi isi facuse initial planuri sa mearga in aceasta vacanta in Croatia.

In tabara celor din Alianta nu am gasit insa astfel de programari. Liberalul Eugen Nicolaescu nu stie "daca va fi vacanta" si prefera astfel sa nu se gandeasca la ceva ce nu stie. Nici democratul Valentin Iliescu nu si-a planuit sa mearga undeva. "Nu voi pleca nicaieri, pentru ca sotia mea termina a doua facultate, este chiar in perioada de dinaintea licentei, si voi fi solidar cu ea", a sustinut Iliescu.

NEJUSTIFICATA

Sesiunea extraordinara convocata la Camera Deputatilor a fost inca din prima zi catalogata de presedintele acestui for legislativ, Adrian Nastase, drept "nejustificata". Saptamana trecuta, cand deputatii s-au adunat pentru prima sedinta, Nastase a spus foarte suparat ca parlamentarii au venit ca sa stea "degeaba".

"Ceea ce este deranjant este ca, in loc sa ne ocupam de problemele grave din tara, sa dezbatem masurile ca sa-i ajutam pe sinistrati, sa vedem daca putem gasi masurile financiare pentru ajutorarea oamenilor in dificultate, noi stam sa ne jucam de-a Parlamentul cu ratificari de acorduri internationale din 2003-2004. Nu este o treaba serioasa", a declarat atunci Nastase.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.