Liga Pro Europa sustine ca Romania are nevoie de o reforma in mentalitate si in sistemul politic si administrativ. Presedinta Ligii, Smaranda Enache (foto), a declarat cu prilejul Universitatii de vara Transsylvania, care are loc zilele acestea in localitatea Ilieni din Covasna, ca organizatia pe care o conduce are mai vechi preocupari in ce priveste reforma administrativ-teritoriala a Romaniei, pe care o considera necesara intrucat starea actuala nu mai serveste intereselor cetatenilor.

"Actuala impartire administrativ-teritoriala dateaza de aproape patru decenii, fiind facuta dupa o lege data de Ceausescu in anul 1968 ce nu mai corespunde nevoilor reale", a declarat Smaranda Enache. Aceasta este de parere ca daca in Romania nu se va face o reorganizare administrativ teritoriala, atunci reformele vor ramane doar pe hartie, pentru ca nu vor servi acolo unde se platesc taxele si impozitele, adica in plan local.

Pornind de la aceasta idee, printre temele ce vor fi dezbatute in cadrul Universitatii de vara de la Ilieni, organizata de Liga Pro Europa, se numara "Reforme amanate-reforme necesare in sistemul politic si administrativ teritorial" si "Regionalizare si autonomie-perspective transilvane". Dezbaterile din cursul zilei de marti au avut ca tema "Adevarul despre trecut si calitatea de membru al Uniunii Europene", subiect care in opinia Smarandei Enache ar putea sa reprezinte inceputul unui proces al comunismului care trebuie in mod obligatoriu facut inainte de intrarea noastra in Uniunea Europeana.

La editia din acest an a Universitatii Transsylvania, care se va incheia vineri, participa 40 de tineri din Romania si Republica Moldova, membri ai unor partide politice, organizatii nonguvernamentale, sociologi si analisti politici, printre care se numara Gabriel Andreescu, Vasile Dancu, Cristian Parvulescu si Ovidiu Pecican.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.