Premierul Emil Boc i-a intrebat marti pe parlamentari, in discursul de la motiunea de cenzura, de ce plang dupa pensiile lor de lux si i-a acuzat ca tin "cu dintii" de privilegiile pe care le au, afirmatii primite cu huiduieli.

"De ce plangeti dupa pensiile dvs domnilor parlamentari din opozitie? Plangeti pe umeri pensionarilor obisnuiti, iar acum va agatati cu toate puterile de pensiile dvs. de lux", a declarat premierul. "Atitudinea dvs. spune totul despre dvs. si despre modul prin care va aparati pana in ultima clipa cu dintii privilegiile", a continuat el, referindu-se la intentia opozitiei de a ataca la CCR legea care prevede recalcularea pensiilor de lux. Afirmatiile lui Boc au fost primite cu huiduieli din sala, iar presedintele Senatului, Mircea Geoana, a indemnat la calm.

Vina e a guvernarii precedente?

Premierul Emil Boc a acuzat marti PSD si PNL pentru guvernarea din perioada 2007-2008 in urma careia au lasat romanii "si fara bani si datori", finantand "pomeni" electorale, iar opozitia i-a raspuns prin huiduieli pe tot parcursul discursului si i-a cerut demisia.

"De ce trebuie sa alegem astazi raul cel mai mic dintre toate relele posibile? Prefer sa ma uit in ochii tuturor cetatenilor romani si sa le prezint situatia asa cum este ea, determinata si de evolutiile din ultimii 20 de ani, dar si de accentuarea crizei financiare. Aceste masuri sunt necesare pentru a putea asigura plata salariilor, pensiilor si sustinerea investitiilor in Romania", a spus Emil Boc.

Premierul a fost intrerupt de mai multe ori in timpul discursului sau de catre huiduielile opozitiei, fiind nevoia de interventia presedintelui Senatului, Mircea Geoana, in doua randuri pentru a potoli spiritele. "Vreau sa ii asigur pe colegii din opozitie ca nu ma las intimidat. Chiar daca plangeti in continuare dupa privilegiile dvs voi merge in continuare cu ceea ce trebuie pentru aceasta tara", le-a transmis Boc parlamentarilor opozitiei.

Emil Boc a atentionat ca, fara aceste masuri de austeritate, alternativa este "incapacitatea de plata a tarii" si riscul de a fi nevoie de un imprumut de peste 11 miliarde de euro, la un deficit de 9,1%. Premierul a acuzat apoi PSD si PNL ca, in perioada 2007-2008, au cheltuit iresponsabil banii, mai ales in contextul favorabil al aderarii la Uniunea Europeana.

Palatul Parlamentului, luat cu asalt de protestatari

"Boc e cazut in cap"

Presedintele PSD, Victor Ponta, i-a spus lui Emil Boc, dupa ce acesta acuzase parlamentarii ca nu fac decat sa planga pentru pensiile lor de lux, ca este "realmente cazut in cap" pentru ca nu a inteles ca masurile de taiere a pensiilor afecteaza 6 milioane de oameni.

"Le taiati tuturor celor care au construit aceasta tara si care au spus si au crezut in noi ca, atunci cand vor ajunge la pensie, vor fi respectati si vor avea un trai decent. Il tot aud pe primul ministru vorbind cum vreau eu, sau probabil domnul Banicioiu sau domnul Igas, sa aparam pensiile. Domnul Boc, v-am auzit si cand ati spus ca sunt procuror comunist, desi aveam 17 ani. Cred ca realmente sunteti cazut in cap", i s-a adresat Ponta lui Emil Boc.

De asemenea, liderul PSD l-a intrebat retoric pe premier daca nu intelege faptul ca masurile impotriva pensiilor afecteaza sase milioane de oameni. "Despre ce pensie vorbiti, despre pensia mea? Despre pensia celor de aici (a parlamentarilor, n.r.)? Nu intelegeti ca le taiati pensiile celor 6 milioane de pensionari? Nu intelegeti ca militarii care au intrat la pensie mai devreme si pe care speram ca domnul Oprea isi va tine cuvantul si ii va apara au iesit la pensie pentru ca noi le-am cerut lucrul asta, ca sa putem intra in NATO. Nu intelegeti ca aviatorii care v-au dus pe dvs. de mii de ori de la Cluj la Bucuresti si inapoi, din pacate, au viata noastra in mainile lor si ca trebuie tratati cu respect?", a mai afirmat Ponta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.