Presedintele poate consulta poporul cind vrea el prin referendum, mai putin atunci cind se organizeaza alegeri. Restrictia a fost impusa ieri in Comisia juridica a Senatului de catre PSD si PRM, cu ajutorul reprezentantului Partidului Conservator, Gavrila Vasilescu. Liberalul Nicolae Vlad Popa a cerut PC indepartarea lui Vasilescu din comisie.

Comisia juridica a Senatului a decis ieri sa-i dea dreptul presedintelui Traian Basescu de a face referendum pe orice domeniu doreste, inclusiv justitie sau combaterea coruptiei. Acest procedeu nu va mai putea fi contestat de nici un partid politic, seful statului fiind la adapost de un eventual atac la Curtea Constitutionala. In schimb, Basescu nu poate organiza referendum in acelasi timp cu alegerile, fie ele locale, parlamentare sau prezidentiale.

Amendamentul PSD prin care se prevedea ca seful statului sa fie schimbat prin referendum, cu votul a jumatate plus unu din numarul celor care se prezinta la urne, nu a primit votul membrilor comisiei, raminind in vigoare vechiul text al legii, care spune ca acest lucru se face cu votul a jumatate plus unu din numarul cetatenilor romani cu drept de vot. La votul acestui amendament, reprezentantul PC, senatorul Gavrila Vasilescu, s-a abtinut de la vot. In schimb, Vasilescu a votat alaturi de senatorii PSD si PRM amendamentul acestora care interzice presedintelui in functie sa organizeze referendum concomitent cu un scrutin electoral.

Comportamentul senatorului conservator l-a indignat profund pe senatorul liberal Nicolae Vlad Popa, care a amenintat ca va face toate demersurile pentru a-l indeparta pe Gavrila Vasilescu din Comisia juridica a Senatului. "Voi face o plingere catre grupul parlamentar al Partidului Conservator in legatura cu comportamentul lui Gavrila Vasilescu si voi cere schimbarea lui in comisie cu un alt senator", a comentat liberalul Popa.

Iorgovan continua circul

Tot ieri, Comisia juridica a Senatului a decis sa nu fie redus termenul necesar desfasurarii unei campanii electorale nici in cazul declansarii de alegeri anticipate. La discutarea acestui punct de pe ordinea de zi, senatorul PSD Antonie Iorgovan a provocat din nou un scandal, insultindu-l pe presedintele comisiei, udemeristul Peter Ekcstein Kovacs. Motivul disputei dintre cei doi senatori a fost absenta de la lucrari a reprezentantului guvernului, fapt care l-a facut pe Eckstein sa propuna aminarea discutiei pina astazi.

"Va rog sa nu va jucati cu democratia. Va acuz de un comportament dictatorial, nedemn. Nu va e rusine?", a tipat Iorgovan. In replica, senatorul UDMR a amenintat ca se va plinge Biroului Permanent al Senatului impotriva comportamentului colegului sau. Pina la urma, spiritele s-au calmat si discutiile au fost reluate.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.