Ministrii conservatori George Copos si Codrut Seres au declarat ca nu intentioneaza sa paraseasca nici partidul, nici Guvernul. Seres a acuzat insa faptul ca activitatea Guvernului s-a desfasurat "cu sabia deasupra capului".

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a tinut ieri sa infirme zvonurile aparute in presa cu privire la o eventuala demisie a sa din Executiv, declarand ca nu are o asemenea intentie. "De la preluarea mandatului de ministru am continuat sa cred ca politica trebuie sa se faca in beneficiul oamenilor si impreuna cu echipa de la minister, chiar daca este una neomogena din punct de vedere al convingerilor politice, am incercat sa aplicam acest principiu", a sustinut ministrul Economiei.

SECUREA DEASUPRA CAPULUI

Totodata, el a precizat ca "inca de la inceputul mandatului activitatea actualului Guvern s-a desfasurat cu securea deasupra capului". Seres a mentionat ca in urma cu cateva luni se vorbea de remaniere, de anticipate, iar aceste lucruri continua. "Imi pare rau sa spun, dar activitatea unui Guvern nu poate fi eficienta atata vreme cat exista presiuni", a adaugat el. Cu toate acestea, ministrul Economiei a subliniat ca a avut si are in continuare o relatie buna cu toti membrii Cabinetului, precizand ca echipa guvernamentala desfasoara "o activitate eficienta, indiferent de chestiunile care, din cand in cand, razbat in presa".

Pe de alta parte, ministrul Economiei a precizat ca la institutiile descentralizate anumite persoane asteapta sa fie numite, iar altele sa demisioneze. Seres considera ca aceasta atmosfera exista si la nivelul ministerelor, unde "functionarii asteapta sa vada de cine sunt condusi". Ministrul a mentionat ca, atat timp cat "nu exista o siguranta, cat exista tot timpul zvonuri", acest lucru se simte pana la ultimul functionar.

PARTENER

La randul sau, vicepremierul George Copos a dorit sa infirme informatiile conform carora ar intentiona sa paraseasca PC. "Nu doresc sa ma duc la un alt partid pentru ca am intalnit oameni valorosi la PC si cred foarte mult ca politica trebuie facuta pentru oameni", a afirmat Copos. "Nu sunt fascinat de putere, nu sunt fascinat de politica, am performat in mediul de afaceri si imi doresc sa reusesc sa performez si in administratie, si in politica. Avem un parteneriat cu Alianta si UDMR si trebuie sa dovedim ca suntem un partener bun", a adaugat vicepremierul.

El a tinut insa sa precizeze ca in acest moment sunt probleme mari cu birocratia, cu accesul IMM-urilor la finantare si in ceea ce priveste exportatorii. "Vorbim prea mult in ultima vreme de politica, de doctrina si facem prea putin, muncim prea putin, iar politica trebuie facuta pentru oameni", a mai spus Copos, adaugand ca obiectivul major pe care il are Romania in acest moment este integrarea in UE.

IPOTEZE

In ceea ce priveste recentele declaratii ale liderului PD, Emil Boc, cu privire la un guvern minoritar al Aliantei D.A., Seres a spus ca "am inceput sa lucram dupa ipoteze si dupa strategii, dar eu sunt un om al prezentului, vom vedea". El a mentionat ca partidul sau asteapta decizia PD si PNL, precum si hotararea Consiliului National al coalitiei, si apoi liderii PC vor discuta situatia. "Decizia de a mentine stabilitatea trebuie sa o ia partenerii nostri din coalitie, pentru ca noi ne-am pronuntat deja. Intre noi si ceilalti parteneri aflati la guvernare exista un protocol care ar trebui denuntat, in cazul in care PNL si PD nu ar dori sa ne mai aflam alaturi de ei la guvernare", a mai spus ministrul Economiei.

Emil Boc precizeaza: "Nu vrem guvern fara conservatori"

Presedintele PD, Emil Boc (foto), a negat ieri ca partidul sau ar fi discutat despre scoaterea Partidului Conservator de la guvernare, dar a revenit la ideea unui executiv minoritar. Conform Mediafax, Boc a declarat ieri, dupa sedinta Biroului Permanent National al PD, ca partidul sau va sustine in cadrul Aliantei si a coalitiei schimbarea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului si nu a discutat "scoaterea" PC de la guvernare. El a precizat ca schimbarea presedintilor Camerelor Parlamentului se poate face prin modificarea Regulamentului si prin votul parlamentarilor coalitiei de guvernare.

De asemenea, PD va mai sustine modificarea legislatiei, astfel incat sefii serviciilor descentralizate sa nu mai fie functionari publici, ci manageri, iar presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene sa poata fi inlocuiti cu votul a jumatate plus unul din numarul consilierilor, "pentru a se renunta la coabitarea cu PSD", a mai spus Boc.

MINORITARI

Boc a declarat ca PD prefera, in locul coabitarii "la infinit" cu PSD, un guvern minoritar, "pentru a fi foarte clar cine guverneaza si cine este in opozitie", intrucat, in opinia sa, in acest moment, PSD este atat la Putere, cat si in Opozitie. Intrebat daca un guvern minoritar inseamna scoaterea Partidului Conservator de la guvernare, Emil Boc a raspuns: "Nu am discutat sa scoatem Partidul Conservator de la guvernare. Trebuie sa guvernam Romania, si pentru aceasta nu avem nevoie de o coabitare cu PSD".

Pe de alta parte, liderul PD a precizat ca, peste o saptamana, toti ministrii democrati vor prezenta un raport in fata Colegiului Director al partidului, care va cuprinde evaluarea activitatii lor si liniile de actiune in perioada urmatoare, in functie de aceste rapoarte urmand sa se decida ce ministri vor fi remaniati. BPN al PD a mai decis ca Vasile Blaga sa il inlocuiasca pe Adriean Videanu din functia de presedinte al organizatiei PD Bucuresti, deoarece Videanu este si presedintele executiv al partidului si nu poate cumula cele doua functii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.