Premierul, Calin Popescu Tariceanu, s-a prezentant ieri din nou in Parlament de data aceasta doar in fata senatorilor pentru a face o informare cu privire la situatia generata de inundatiile ce au avut loc in aceasta luna. Timp de o ora premierul le-a vorbit senatorilor despre cauzele si efectele calamitatilor, actiunile intreprinse de autoritati, precum si despre actiunile de viitor ale Guvernului.

FACTORI

"Valea Trotusului a fost transformata de gatere si de mafia lemnului, care s-a dezvoltat nestingherita in ultimii ani, intr-o adevarata Vale a Plangerii", a dat Tariceanu vina pe defrisarile necontrolate. Un alt factor negativ a fost, in opinia premierului, proasta exploatare a lucrarilor hidrografice si de amenajare a teritoriului in ultimii ani. Desi momentul s-a dorit a fi unul nepolitizat, declaratiile ce au urmat expunerii premierului au dovedit exact contrariul. Tonul a fost dat de senatorul PSD, Ion Iliescu. Dupa ce si-a exprimat aprecierea ca, in ciuda unui debut bajbait, Guvernul a reusit sa se mobilizeze, fostul sef al statului s-a aratat nemultumit ca problema inundatiilor a fost politizata.

El s-a declarat indignat ca inlocuirea profesionistilor din domeniul apelor cu oameni politici este o mare greseala. Declaratiile lui Ion Iliescu nu au ramas fara raspuns, care a venit de la senatorul PD, Radu Berceanu. "Daca credem ca ii ajutam pe cei afectati facand referiri politice, care sunt mai specialisti in apa decat altii, as spune ca nu in felul acesta ii ajutam", a replicat Berceanu. "Un dobitoc!", a venit si comentariul mormait din sala al senatorului PSD, Ion Vasile, care plictisit de afirmatiile lui Berceanu a parasit sedinta intrebandu-se daca democratul poate sa inteleaga ceva.

ACTIUNI

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca printre actiunile viitoare de prevenire si interventie in caz de calamitati se numara elaborarea unei noi strategii de aparare impotriva dezastrelor. Totodata, Ministerul Mediului va face o analiza a tuturor amenajarilor de aparare impotriva inundatiilor pentru a stabili ce trebuie consolidat, iar legislatia referitoare la exploatarea forestiera si la balastiere va fi schimbata in aceasta toamna.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.