Alianta DA cere indepartarea din magistratura a judecatorului Ghergut pentru ca a incalcat interdictia legala de a nu face politica

Colegiul de Conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-a delegat vineri pe judecatorul cu cea mai mare vechime in magistratura sa efectueze cercetarea disciplinara prealabila in cazul presedintelui Biroului Electoral Central, Emil Ghergut.

Judecatorul Costica Ionescu (coleg de sectie penala cu Emil Ghergut) a primit insarcinarea sa intocmeasca o nota in care sa stabileasca in ce mod a incalcat legea magistratul Emil Ghergut, prin declaratiile sale politice facute la conferinta de presa a BEC, de la primul tur al alegerilor generale din 28 noiembrie.

Amintim ca in urma cu doua saptamani, Ghergut si-a aratat adevaratele simpatii politice cand a declarat, referindu-se la candidatul Traian Basescu: "Nu este permis sa se aduca aceste grave acuzatii la adresa noastra numai de dragul de a castiga sau poate a te inscrie in cursa electorala pe care n-ai castigat-o din primul tur, asa cum s-a laudat domnul Basescu". Emil Ghergut a incalcat prin declaratiile sale Legea 303/2004, privind statutul magistratului, care prevede ca judecatorii sunt obligati sa se abtina de la orice manifestari cu caracter politic. In plus, prin declaratiile sale, Ghergut a demonstrat ca nu poate fi obiectiv si impartial fata de candidatul Aliantei D.A. desi era chemat prin lege sa asigure un proces electoral echitabil.

Potrivit purtatorului de cuvant al instantei supreme, judecatorul Madalina Cristina Buta, Costica Ionescu va finaliza, probabil in cursul acestei saptamani, o nota pe care o va inainta Colegiului de Conducere al instantei supreme, dupa ce va viziona caseta video cu prestatia presedintelui BEC si dupa ce il va audia pe acesta. In functie de rezultatul cercetarilor, Colegiul de Conducere al Inaltei Curti va decide daca va sesiza sau nu Consiliul Superior al Magistraturii pentru ca judecatorul Ghergut sa fie sanctionat disciplinar. Alianta D.A. a cerut pentru Ghergut pedeapsa disciplinara maxima prevazuta de lege: indepartarea din magistratura. O parte din membrii CSM (cei neimplicati in alegerile pentru noul CSM) s-au pronuntat deja in acest caz, considerand ca Ghergut a incalcat statutul magistratului si a avut o prestatie jalnica, care a afectat grav intreaga imagine a Justitiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.