Procuratura a fost, adesea, acuzata ca actioneaza - in special in timpul campaniilor electorale - ca o arma a celor de la putere impotriva adversarilor politici. Ca este asa o demonstreaza o facatura de dosar penal pe numele presedintelui Traian Basescu, dosar nascut in septembrie 2004, datorita imaginatiei obediente a procurorului general al PNA, Ioan Amarie. Executantul perfect al acestei combinatii a fost celebrul Alexandru Chiciu, cel care - tot la comanda politica - a gestionat, intr-un mod lamentabil, "dosarul Armaghedon", ale carui victime au fost Mugur Ciuvica si Ovidiu Iane.

Pe data de 17 septembrie 2004, in urma unei dispozitii telefonice a procurorului general Ioan Amarie, seful Biroului de Presa al PNA a realizat o nota pentru a se aprecia daca informatiile din unele articole "pot constitui subiecte pentru baza de date a Parchetului National Anticoruptie".

Intre respectivele articole, figura si unul aparut intr-o publicatie obscura si in care erau ridicate anumite semne de intrebare vizavi de modul in care Traian Basescu a cumparat casa din Baneasa, pe care, ulterior, a donat-o fiicei sale. Pe Nota realizata de Biroul de Presa, Ioan Amarie a pus direct urmatoarea rezolutie: "Sectia II-a, Ds. penal". De precizat faptul ca situatiile in care un simplu articol de presa devine direct dosar penal sunt extrem de rare.

Din septembrie 2004 si pana in ianuarie 2005, acest dosar penal al lui Traian Basescu a fost tinut la Sectia a II-a condusa de procurorul Alexandru Chiciu, fara a efectua insa nici un act, nici o audiere, pentru a vedea ce se intampla in timpul campaniei electorale. Daca castiga PSD-ul, procuratura raporta, probabil, inca un dosar politic si penal, in semn de omagiu fata de partid. Daca castiga Alianta, procuratura arata ce independenta este ea, negrabindu-se sa solutioneze un dosar penal al liderului acesteia.

Imediat cum Basescu a ajuns presedinte, procurorul Chiciu s-a spalat pe maini si a produs o adresa prin care a trimis dosarul penal la Sectia I de combatere a coruptiei: "Va trimitem alaturat, spre competenta solutionare, dosarul penal cu numarul de mai sus, avand ca obiect modalitatea de dobandire a unei proprietati de catre Traian Basescu".

Respectiva adresa este o proba crasa de incompetenta si, totodata, dovada faptului ca este vorba de un dosar fabricat: nu s-a intocmit o rezolutie motivata pentru declinarea competentei, prin care sa se justifice de ce Sectia a II-a nu mai este competenta sa solutioneze dosarul; nu se mentioneaza pentru ce fapta penala s-a constituit dosarul si ce anume a determinat schimbarea incadrarii juridice si trecerea cauzei la sectia de combatere a coruptiei.

Mai mult, in legislatia penala interna si internationala nu exista nici o infractiune de genul celei precizate de procurorul Chiciu in asa-zisa adresa de declinare a competentei, respectiv "modalitatea de dobandire a unei proprietati". Ulterior, la Sectia I, dosarul a primit solutia de neincepere a urmaririi penale.

Biroul de Presa al PNA ne-a confirmat faptul ca acest dosar s-a constituit "ca urmare a unor materiale publicate in mass-media in luna septembrie 2004", efectuandu-se "verificari cu privire la o tranzactie imobiliara a carui obiect era un teren si la modalitatea si pretul de achizitionare a unui autoturism".


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.