Social-democratii au definitivat textul scrisorii prin care ii solicita presedintelui Traian Basescu convocarea unui referendum pe masurile de austeritate, amintindu-i de declaratiile sale din 2009, privind acordul cu FMI, cand a spus ca austeritatea nu poate fi impusa "daca populatia refuza".

"In momente importante si grave pentru intreaga societate romanesca, dorim sa va solicitam o analiza responsabila asupra evolutiei reale a situatiei economice si politice a Romaniei, in contextul adoptarii unor asa-zise masuri anticriza. (...) Consideram, ca si dumneavoastra, ca hotararile importante pentru evolutia unei natiuni trebuie asumate in spiritul exprimarii majoritare a vointei ei, exprimare stabilita intr-un cadru deplin democratic: prin organizarea unui referendum", se arata in scrisoarea pe care PSD o va transmite presedintelui Basescu, transmite NewsIn.

Social-democratii spun ca asumarea Guvernului pe cele doua legi "atat de importante este un gest de dispret fata de cetatenii Romaniei, fata de dreptul lor la o viata si un trai la un nivel de minima decenta" si nu poate fi facuta "printr-un voluntariat agresiv" al Executivului. "Este un gest aflat in concordanta cu un regim dictatorial si in conflict cu principiile statului democratic", se subliniaza in scrisoare.

Scrisoarea face si o referire la o declaratie a lui Traian Basescu din 5 martie 2009, in care seful statului vorbea despre imprumutul cu FMI ca o "centura de siguranta", anuntandu-si intentia de a se adresa Parlamentului pe aceasta tema, dar si populatiei, "pentru ca nu poti sa impui vremuri de austeritate daca populatia refuza, daca Parlamentul refuza". Mai mult, social-democratii aduc aminte si de referendumul organizat pentru reducerea numarului de parlamentari si Parlamentul unicameral.

"Ca un reprezentant exponential al politicii romanesti, care s-a manifestat public in nenumarate randuri pentru respectarea Constitutiei si a legilor tarii, va revine obligatia de a dovedi, in mod explicit, angajamentul dvs. in acest sens", se arata in scrisoare.

PSD cere convocara acestui referendum de catre presedinte in temeiul dispozitiilor art. 51 din Constitutie si articolului 1, aliniatul 2, din Ordonanta Guvernului nr. 27/2002, privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, afirmand ca masurile anuntate de Guvern vizeaza interesul national, aducand restrangeri majore unor drepturi fundamentale.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.