Imediat dupa anuntarea victoriei lui Traian Basescu aliatii PSD, PUR si UDMR au inceput sa-si faca socotelile pentru pasul politic urmator inscaunarii liderului Aliantei la Cotroceni. Atat PUR, cat si UDMR s-au aratat dispuse sa deschida negocieri pentru formarea noului guvern cu Alianta PNL-PD.
Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a convocat ieri dimineata biroul politic al partidului pentru a stabili ce vor face umanistii in conditiile in care victoria lui Basescu schimba radical datele alcatuirii guvernului. Dupa ce negociase intens cu Nastase prezenta PUR in guvernul Geoana, Dan Voiculescu a hotarat ieri sa deschida usa catre Alianta PNL-PD, redescoperindu-si "liberalismul doctrinar". Purtatorul de cuvant al PUR, Bogdan Pitigoi, a accentuat ca partidul isi "reafirma independenta politica si doctrinara" si ca "alianta cu PSD a fost una electorala, care inceteaza o data cu finalul alegerilor".

Umanistii sustin ca "interesul national" trebuie sa primeze in procesul alcatuirii noului guvern si al negocierilor pentru formarea majoritatii parlamentare. Bogdan Pitigoi a precizat ca obiectivul PUR este acela privind dezvoltarea IMM-urilor si formarea clasei de mijloc in Romania, deci, cu alte cuvinte, daca Alianta se angajeaza ca in programul de guvernare sa acorde un capitol special pentru IMM-uri, PUR este dispus sa negocieze participarea la un guvern al PNL-PD.
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat si el ca Uniunea "analizeaza" situatia creata de rezultatele votului pentru prezidentiale. Dupa anuntarea rezultatelor finale Marko a declarat la un post de televiziune ca "Romania are nevoie de stabilitate politica" si a tinut sa sublinieze inca o data conditia obligatorie pusa de UDMR pentru participarea la guvernare - refuzul categoric al oricarei colaborari cu PRM. De asemenea, Marko Bela a spus ca "in cazul in care PUR rupe alianta cu PSD" UDMR renunta si ea la acordul incheiat cu Nastase.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.