Astazi, legile Justitiei vor fi publicate in Monitorul Oficial, dupa ce saptamana trecuta au fost promulgate de presedintele Romaniei, Traian Basescu. Pachetul a starnit mari controverse politice, care au culminat cu respingerea unor prevederi de catre Curtea Constitutionala.

Ministrul Monica Macovei declara, in exclusivitate pentru ziarul Adevarul ca va solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa realizeze o evaluare a sefilor de instante si Parchete.

- Legile Justitiei au intrat in vigoare. Care sunt primele masuri pe care le veti lua?
- Multe dintre noile prevederi nu vizeaza ministrul sau Ministerul Justitiei, ci Consiliul Superior al Magistraturii, sefii de instante si Parchete, toti judecatorii si procurorii. O prioritate pentru CSM trebuie sa fie organizarea concursurilor pentru mandatele de conducere care expira. In acest context, insist asupra faptului ca nu Ministerul Justitiei organizeaza aceste concursuri, asa cum gresit sustin unii, ci CSM prin Institutul National al Magistraturii. Ma gandesc sa solicit CSM sa faca o evaluare a sefilor de instante si Parchete, sa vedem cat de eficient functioneaza aceste institutii. Doresc ca procurorii si judecatorii "nesefi" sa inteleaga ca sunt independenti, acum scrie negru pe alb si in lege, sa nu se mai teama, sa-si faca treaba corect si cu responsabilitate. Legea e de partea lor, a taiat legaturile cu sefii, care nu mai pot interveni pe dosare, nu le mai pot lua dosarele. Iar eu ii voi proteja.

- Ati afirmat ca veti cere demisia procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, precum si a procurorului general al PNA, Ioan Amarie. O veti face?
- Am afirmat ca evaluez activitatea procurorilor generali si a adjunctilor lor, din perspectiva eficientei institutiilor pe care le conduc. Activitatea PNA a fost deja evaluata de un audit international, e vorba de auditul Freedom House, si nu sta deloc bine la capitolul eficienta in lupta cu marea coruptie. PNA a fost evaluat si in raportul de tara al Comisiei Europene si, la fel, are mari restante in lupta cu marea coruptie. In acelasi sens sunt si constatarile ultimei misiuni de monitorizare, din iunie 2005. La fel, vedem cu totii lipsa cazurilor de mare coruptie. Or, acesta a fost scopul infiintarii PNA. Prin urmare, este evident ca fara cateva schimbari urgente nu vom avea rezultate in sanctionarea marii coruptii. In ceea ce priveste Parchetul General, voi lua masuri de reorganizare a institutiei, avand in vedere atat propriile constatari, cat si pe cele ale Inspectiei CSM.
- Cand se vor face publice evaluarile privind rezultatele Parchetului National Anticoruptie?
- Curand. Evaluarile externe sunt publice deja.

- Oficialii europeni insista pe reforma Justitiei. Ce aveti in plan pentru urmatoarele saptamani "critice"?
- Sa vizitez instante si Parchete pentru a constata si eventual redresa direct problemele administrative si de organizare, care ingreuneaza viata justitiabililor; sa discut cu procurorii despre constatarile ultimei misiuni de monitorizare, care a criticat starea de pasivitate a procurorilor. Procurorii trebuie sa aiba o atitudine ofensiva, sa iasa in intampinarea cazurilor, nu sa astepte sa fie impinsi de la spate, sa fie sesizati. Chiar si ziarul dvs. a semnalat multe cazuri de coruptie si nu stiu cate au fost luate in seama de catre procurori. In plus, de multe ori anchetele se desfasoara cu lentoare, iar dosarele "se plimba" de la un Parchet la altul, de la un procuror la altul, aspect negativ constatat si de expertul Comisiei Europene.

- Ati criticat dur Curtea Constitutionala. Vi se pare corect din partea unui ministru al Justitiei, chemat sa respecte legile si prevederile constitutionale, sa comenteze deciziile definitive ale unei instante cum este Curtea Constitutionala?
- Am criticat starea evidenta de conflict de interese in cazul a patru membri ai Curtii Constitutionale. Si este vorba de judecatorii Gaspar, Cochinescu, Stanoiu si Ninosu, ale caror sotii aveau un interes direct ca anumite prevederi din lege sa nu fie adoptate. Respectam cu totii decizia Curtii Constitutionale, dar dezbaterea publica trebuie sa aiba loc pentru ca Justitia nu functioneaza intr-un vacuum. Aceasta e cu atat mai adevarat in ceea ce priveste Curtea Constitutionala, care - reamintesc - este formata din membri alesi pe criterii politice. Oficialii europeni cu care am discutat in ultima vreme s-au aratat socati de starea de conflict de interese in care s-au aflat unii judecatori ai Curtii, precum si de faptul ca acestia nu s-au abtinut. Si, pentru ca regula onoarei nu a functionat, adica cei in cauza nu s-au abtinut sa judece, vom introduce in mod clar si explicit principiul conflictului de interese in Legea Curtii Constitutionale.

- Credeti ca Romania va reusi sa indeplineasca solicitarile UE privind reforma in Justitie?
- Ne putem indeplini angajamentele fata de Uniunea Europeana, daca aplicam cu strictete activitatile si termenele din Planul de actiune. Ministerul Justitiei va lucra toata vara. Sper ca si celelalte institutii implicate in reforma - CSM, Institutul National al Magistraturii, conducerile instantelor si Parchetelor - sa procedeze la fel, pentru ca, asa cum a repetat constant comisarul Olli Rehn, "fiecare ora conteaza".

- Credeti ca imaginea Justitiei a fost sifonata de toate scandalurile in care a fost implicata?
- Este posibil. Urmaresc si eu sondajele de opinie si, din pacate, constat ca in continuare oamenii nu au incredere in Justitie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.