Presedintele FIDESZ, fostul premier al Ungariei Orban Viktor, a declarat, sambata, in fata celor circa 2.500 de persoane prezente la Baile Tusnad, ca viitorul Ungariei nu consta in Ungaria cu 10 milioane de locuitori, ci in natiunea maghiara, cu 15 milioane de oameni. Referindu-se la situatia economica a Ungariei, Orban Viktor a spus ca aceasta are repercusiuni asupra intregii zone, fiindca economia Ungariei poate fi motorul Bazinului Carpatic, transmite Mediafax.

Evitarea scufundarii reciproce

Orban a subliniat ca Romania reprezinta o concurenta economica pentru Ungaria, dar este si un partener de colaborare. "Este si in avantajul nostru ca economia Romaniei sa fie de succes, dar pretul nu trebuie sa fie scufundarea reciproca", a spus Orban.

In opinia acestuia, Uniunea Europeana reprezinta o sansa mare pentru maghiarii din Bazinul Carpac de a se ridica, insa este nevoie si de o schimbare a mentalitatilor. El a apreciat ca Uniunea Europeana asigura posibilitatea pentru unirea nationala, dar una dintre conditii ar fi ca Ungaria sa aiba o economie dezvoltata, construita pe Bazinul Carpatic, pe intreaga natiune maghiara.

'Maghiarii sunt maltratati!>>

Presedintele FIDESZ a aratat ca in interiorul Uniunii Europene trebuie sprijinita mai mult lupta pentru autonomie, dar si lupta fata de discriminare. El a amintit ca in Bazinul Carpatic continua "maltratarile pe criterii etnice impotriva maghiarilor". "Fata de aceste lucruri trebuie sa ne aparam si in UE sa castigam o protectie mai eficace a minoritatilor nationale", a subliniat Orban Viktor. In opinia fostului premier al Ungariei, integrarea a devenit incerta si in contextul politic actual este posibil ca aderarea Romaniei la UE sa fie amanata, dupa care a subliniat ca problema acordarii dublei cetatenii maghiarilor de peste hotare va ramane pe ordinea de zi si dupa ce Romania va intra in UE, deoarece nu pot fi uitate nici comunitatile maghiare care nu traiesc in Transilvania si care nu au speranta ca in scurt timp sa devina membri UE.

Santajul pasapoartelor

El a aratat ca aderarea Romaniei la UE nu va insemna automat si aderarea la zona Schengen, motiv pentru care pasaportul ungar va insemna altceva decat cel roman. Orban a atras atentia ca, in legatura cu acest subiect, maghiarii trebuie sa aiba sau sa ceara in continuare legitimatia de maghiar, fiindca aceasta asigura drepturi care nu vor fi asigurate de dubla cetatenie, mai ales pentru aceia care vor sa ramana pe pamantul natal.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.