Intilnirea lui Tariceanu cu 45 de presedinti de filiale s-a incheiat cu un „vot de incredere“ atit pe linie de partid, cit si pe linie de guvern. Dar armistitiul in PNL ar putea dura cel mult o saptamina.

Doua aspecte sint clare 100% dupa intilnirea de sase ore de la Casa Dante: nu va fi convocat un congres extraordinar - deci pozitia de presedinte de partid a lui Tariceanu nu este deocamdata periclitata - si capitolul anticipate este un subiect inchis, nici unul dintre liderii teritoriali neagreind varianta scrutinului timpuriu.

Vineri noaptea, aflat in mijlocul liderilor judeteni, Tariceanu a declarat pentru presa: "In discutiile din aceasta seara s-a degajat un lucru simplu si clar: toti presedintii de filiale doresc sa-si afirme ferm intentia de a mentine stabilitatea si soliditatea partidului. Si-au manifestat solidaritatea, astfel incit PNL sa-si poata duce la bun sfirsit, cu succes, responsabilitatea guvernarii". Tariceanu le-a promis liderilor teritoriali ca va face tot posibilul pentru inlaturarea PSD-istilor care se mai afla la sefia serviciilor deconcentrate din administratia locala si ca va schimba radical "comunicarea" din partid.

Stolojan, propus la "Finante"

Doar 14 lideri judeteni au sustinut ca este util ca Stolojan sa vina in echipa PNL si in cea guvernamentala. Nu sint deloc clare insa ecuatiile PNL-Stolo si Guvern-Stolo. Catalin Micula (Salaj) il vede pe Stolo ministrul Finantelor. "Este mai bine sa fie la noi decit la Basescu. Ar putea fi un viceprim-ministru care sa coordoneze finantele", spune Gheorghe Dragomir, seful PNL Constanta. Gheorghe Stefan (Pinalty) a fost singurul care l-a vazut pe Stolojan premier, iar la polul opus s-a aflat Ludovic Orban: "Retragerea din 2004 poate fi considerata ca definitiva din PNL".

Ieri, pe postul public de radio, vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur, un fan de-al lui Stolojan, a confirmat ca nu se pune inca problema inlocuirii lui Tariceanu: "Nu asta este problema de moment in PNL si nici in Alianta, problema este sa ne intilnim, sa discutam in continuare si cu Theodor Stolojan, unde se poate si cum se poate implica". Premierul Tariceanu a mentionat ca, desi nu este in totalitate de acord cu declaratiile lui Stolojan de joia trecuta, va avea o intrevedere cu acesta pentru a trasa o schita a unei viitoare colaborari.

Focarele de rebeliune

La "Casa Dante", Tariceanu a cistigat o batalie importanta, dar nu si razboiul. Liderul filialei Dimbovita este cel mai pornit impotriva lui Tariceanu. El a acreditat ideea ca, in timpul discutiilor, 24 de lideri judeteni nu l-ar fi reconfirmat pe seful lor pentru pozitia de premier. In realitate, 14 lideri de filiale (10 fac parte din grupul care a cerut revenirea lui Stolojan) nu aveau mandatul filialelor, deoarece nu se intrunisera birourile teritoriale. Tot in tabara "anti-Tariceanu" - dar numai pe linie de guvern - se mai afla si filialele Arges, Botosani, Caras-Severin, Giurgiu, Neamt si factiuni din filialele Maramures, Suceava, Sibiu, Bistrita si Vaslui. Nu este exclus ca miine, cind premierul se intilneste cu parlamentarii partidului, sa se incerce o "lovitura de palat". Un membru PNL Bistrita a declarat, sub anonimat, agentiei Mediafax ca tot marti se va forta aducerea lui Stolojan la aceasta intilnire.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.