Fiica cea mica a presedintelui, Elena Basescu, a vorbit in plenul PE despre masurile de austeritate ale Guvernului, insistand ca achizitiile publice sa fie transparente si legiferate mai clar.

"In contextul crizei economice si financiare mondiale, Guvernul tarii mele a fost nevoit sa reduca salariile bugetarilor, pensiile, ajutorul de somaj si sa taie subventiile. Avand in vedere aceste masuri deosebit de dure pentru a se asigura cheltuirea corecta a banului public este nevoie ca achizitiile publice sa se faca in modul cel mai transparent si rapid posibil. Trebuie incurajata utilizarea sistemelor electronice de licitatii care duc la eliminarea coruptiei si fraudei din sistemul achizitiilor publice. Procedurile birocratice existente, regimul juridic complicat si confuz, precum si necesitatea clarificarii cailor de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitii au dus la blocarea derularii unor contracte importante. In urma consultarilor cu FMI, Guvernul a modificat legea achizitiilor publice, care va intra in vigoare la 1 iunie", a declarat Elena Basescu in plenul legislativului european, informeaza NewsIn.

Si presedintele Basescu a abordat de nenumarate ori subiectele achizitiilor publice si a blocarii unor contracte prin contestatiile depuse de unele firme.

La inceputul lunii mai, presedintele Traian Basescu spunea ca a discutat cu Executivul și cu FMI pe tema modificarii ”rapide” a Legii achizitiilor publice, in sensul transparentizarii modului de organizare a licitatiilor și ca licitatiile nu trebuie sa mai fie blocate prin contestatiile din instante.

De asemenea, seful statului declara pe 5 octombrie 2009 ca exista firme straine care contesta atribuirea de contracte in infrastructura altor competitori, cu scopul de a bloca proiectele si a forta castigatorul sa le cedeze o parte din valoarea contractelor, el numind acest fenomen "balcanizare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.