Printr-o noua scrisoare deschisa, ministrul Justitiei, Monica Macovei, i-a solicitat procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, redeschiderea anchetei in dosarul Panait. Pana la 1 august, Botos ar trebui sa prezinte un raport complet privind moartea controversata a procurorului Cristian Panait. Dupa ce a revazut dosarul, ministrul Justitiei a redactat o nota de completare, motivand faptul ca anumite aspecte reiesite din ancheta nu au fost verificate.

Conform ministrului Justitiei, un prim raport referitor la imprejurarile in care s-a sinucis Panait, intocmit saptamana aceasta de Ilie Botos, nu lamureste nicidecum imprejurarile mortii tragice a lui Cristian Panait. Conform surselor judiciare, documentul primit de ministru ar cuprinde doar aspecte din dosarul intrumentat impotriva procurorului Lele, magistratul pe care Panait l-a anchetat cu putin inainte de a se sinucide. In opinia Monicai Macovei, unul dintre aspectele trecute cu vederea de anchetatori a fost faptul ca, in 27 martie 2002, Cristian Panait a sunat-o de 12 ori pe Rodica Stanoiu, pe atunci ministru al Justitiei. In dupa-amiaza acelei zile, procurorul urma sa organizeze perchezitionarea, la Oradea, a domiciliului lui Alexandru Lele, care fusese acuzat de coruptie.

Conform surselor judiciare, actiunea nu a mai avut loc, fiind obstructionata de Lele, care a chemat la el acasa mai multi ziaristi de la o televiziune locala. In final, Panait a decis ca perchezitia nu se poate desfasura si a parasit locuinta, impreuna cu ofiterii IGP. Ministrul Justitiei, Macovei, a afirmat ca, la intoarcerea de la Oradea, Panait ar fi vrut sa dea solutia de scoatere de sub urmarire penala in cazul Lele. Aceasta solutie a fost infirmata imediat de seful procurorului, Ilie Piciorus. Pe 10 aprilie 2002, Cristian Panait s-a aruncat de la etajul doi al imobilului in care locuia. Dus la Spitalul de Urgenta Floreasca, procurorul a murit a doua zi. Dosarul mortii lui Cristian Panait a fost clasat in 21 august 2002, concluzia anchetatorilor fiind ca "decesul procurorului nu a fost urmarea savarsirii vreunei infractiuni".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.