Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu spune intr-un interviu pentru "Adevarul" ca nu se mai poate amana reducerea cheltuielilor din sectorul bugetar, opinand ca, daca acest lucru nu este realizat de cei responsabili, "se pot lua deciziile referitoare la remaniere".

Lazaroiu spune ca reducerea cheltuielior din sectorul bugetar este "marea restanta a Guvernului" si a marturisit ca el este adeptul unei operatiuni rapide in perioada urmatoare. "Multi spun ca nu trebuie sa zguduim prea tare sistemul, dar evaluarea arata ca, daca nu se face acest lucru acum, in 2012, lucrurile nu vor fi mai bune. Nu se mai poate amana. Eu sunt adeptul unei operatiuni rapide", a declarat consilierul, relateaza NewsIn.

Sebastian Lazaroiu opineaza ca Executivul a ezitat sa ia masuri de disponibilizare a unor functionari din mai multe motive: din cauza criticilor pe care le-ar aduce presa acestei masuri, din calcule electorale, care sunt din punctul sau de vedere "gresite", dar si pentru a proteja clientela politica.

"Sunt doua motive. Unul este ca membrii Guvernului se uita prea mult la televizor. Iar presa e concentrata pe critica Guvernului. Cand da afara oameni, toti spun ca a dat afara, cand nu-i da afara, spune ca nu se iau masurile necesare. Daca Guvernul se ghideaza dupa televiziuni nu o sa faca niciodata nimic. Iar ce se intampla la televiziuni, n-are legatura cu vointa oamenilor, care este in favoarea restructurarilor bugetare. Al doilea motiv este clientela politica. La noi nu e stabilit pana la ce nivel se fac numirile politice si de unde incep functionarii. E o mare greseala", mai sustine consilierul de la Cotroceni.

Intrebat daca exista intentia de efectuare a unor schimbari in echipa guvernamentala, Lazaroiu a opinat ca remanierile se impun daca nu se iau masurile necesare in sectorul bugetar. "Deocamdata au fost primele trei luni de acomodare. Acum e momentul sa demonstreze vointa politica si sa ia masurile necesare in sectorul bugetar. Daca nu vor fi luate, se pot lua deciziile referitoare la remaniere", a precizat el.

De asemenea, Lazaroiu i-a avertizat pe democrat-liberali ca "daca Guvernul nu ia acum masurile necesare, PDL va ramane pe primul loc, dar se va prabusi in 2012, undeva sub 25%".

Intrebat daca presedintele Traian Basescu se gandeste la un succesor, consilierul acestuia a replicat: "Nu, marea preocupare este cum depasim situatia economica dificila. Dar si modificarea Constitutiei este o prioritate".

Citeste si:
Ponta, despre Mirel Palada: Nu am nevoie de un Lazaroiu la Guvern!
Ponta, despre Mirel Palada:...

Lazaroiu a sugerat insa ca PDL trebuie sa fie cel preocupat de gasirea unui prezidentiabil, nu Traian Basescu. "Nu e sigur daca PDL va mai fi la guvernare din 2012 incolo. Dar asta depinde de ei, de performantele partidului in anul electoral si de performanta guvernului acum. Eu, in locul lor, m-as gandi nu la 2012 si 2014, ci la ce va fi dupa. E important ca partidul sa caute de pe acum acei lideri care sa poata ramane in prim-plan si sa dea viitorul presedinte al Romaniei. Asta va configura relatia dintre presedinte si partid in perioada urmatoare", a explicat el.

Sebastian Lazaroiu a mai spus ca Traian Basescu "nu are o pozitie" in conflictul dintre generatiile PDL, dar le-a recomandat democrat-liberalilor sa accepte deschiderea formatiunii. "Eu cred ca e mai degraba o problema de acomodare a unora cu ceilalti. Partidul a fost unul inchis si disciplinat, pana acum. Altfel era greu sa atinga performantele electorale pe care le-a realizat. Dar acum a venit vremea deschiderii, fiindca structura s-a osificat. Totusi, nimeni nu trebuie sa-si atace in public colegii de partid", a conchis consilierul.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Ce zice Elena Udrea

Solicitata sa comenteze afirmatiile lui Sebastian Lazaroiu, potrivit carora presedintele ia in calcul ideea unei remanieri, daca guvernul nu face o reducere de cheltuieli, Elena Udrea a raspuns: "Este posibil, daca a spus domnul Lazaroiu, este mai apropiat de domnul presedinte. E posibil. Cert este ca, asa cum spune si FMI, trebuie sa reducem cheltuielile bugetare, nu am reusit sa facem (reduceri cu, n.r.) aceste cheltuieli cu personalul".

Udrea a precizat ca, pentru ministerul pe care il conduce, exista o Hotarare de Guvern de restructurare, prin care va reduce si numarul de angajati si fondul de salarii alocat.

“Republica prezidentiala”

Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, scrie marti pe blog ca Traian Basescu "transmite prin gura consilierului sau", Sebastian Lazaroiu, ca Romania a devenit o republica prezidentiala si ca Guvernul Boc ar trebui sa demisioneze, parere impartasita si de liberalul Mihai Voicu.

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

"Cand un consilier prezidential, despre care putem presupune ca stie Constitutia si legile Romaniei, vorbeste despre remaniere sugerand ca aceasta ar putea fi facuta de presedinte, vorbim de un lucru extrem de grav. Practic, Traian Basescu ne transmite prin gura consilierului sau ca Romania a devenit republica prezidentiala", scrie Nastase pe blog, in raspuns la declaratiile lui Sebastian Lazaroiu de marti, considerand ca acesta a transmis un mesaj "prezidential".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.