Senatorul PDL Iulian Urban sustine ca un regim prezidential ar clarifica responsabilitatile institutiile statului si a apreciat ca parlamentarii PDL "au votat ca oile" pentru majoritatea de doua treimi in comisia de revizuire, fapt ce ar putea bloca procesul de reforma constitutionala.

Intr-o postare pe blogul sau, vicepresedintele comisiei juridice a Senatului sustine ca, intr-o republica prezidentiala, responsabilitatile fiecarei puteri ar fi mai clar definita, iar eficienta acestora ar creste. "Actualul context politic romanesc, numai atunci cand vom trece la un sistem al republicii prezidentiale vom avea certitudini noi cetatenii, alegatorii, dar si cei care suntem cobaii sistemului etatist. Cine este de vina ca nu merge tara asta? Nu se stie clar : ba Parlamentul, ba partidele ca nu sunt in stare sa faca legi bune si nu se inteleg in Parlament, ba politicienii, ba primarii, ba Guvernul....sau altele. Din punctul meu de vedere, intr-o republica prezidentiala lucrurile sunt mult mai clare", argumenteaza Urban, transmite NewsIn.

El reformuleaza ideea intr-un mod mai neconventional invocand si resposabilitatea pe care seful statului ar avea-o intr-un regim prezidential. "Este si mai greu sa injuri haite de parlamentari, secretari de stat, ministri, consilieri locali sau judeteni. Risti sa te <incurci> in listele cu persoane care trebuie injurate... Iar cei care de multe ori sunt pe buna dreptate injurati, profita si se imbuiba unii dupa altii si se intind la bucate pana li se apleaca. Sa fie responsabil presedintele si sa stie toata lumea asta", spune Urban precizand ca nu exista pericolul unui regim personal atata vreme cat fundamentele democratiei sunt asigurate prin alegeri periodice, precum in Franta sau SUA.

In plus, sustine pedelistul, Romania nu este pregatita pentru o republica parlamentara atata vreme cat majoritatea parlamentarilor nu sunt pregatiti pentru reponsabilitatile care le incumba, iar dictatul partidelor ramane o constanta a peisajului politic romanesc. "Cum sa mai aiba autoritate Parlamentul daca voteaza mecanic legile Guvernului chiar si cand acestea sunt nefericite, ca sa nu spun proaste demonstrand ca un parlamentar nu mai are constiinta proprie, logica proprie si de fapt voteaza mecanic pentru ca tremura in chiloti de teama sa nu fie sanctionat de partid?", se intreaba retoric Urban.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.