Ministrul Justitiei i-a cerut Procurorului General sa ia masuri pentru punerea in executare a doua sentinte pronuntate de CEDO impotriva Romaniei in cazurile "Bursuc" si "Barbu Anghelescu". Astfel, Monica Macovei ii solicita lui Ilie Botos sa-i ancheteze atat pe cei responsabili de torturarea reclamantilor - care s-au plans ca ar fi fost agresati de agenti de Politie - cat si pe cei care au dispus neinceperea urmaririi penale impotriva subofiterilor implicati.

Astfel, in ce priveste plangerea formulata impotriva statului roman de Ion Bursuc din Piatra Neamt, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat, prin hotararea din 12 octombrie 2004, ca, la sfarsitul lui ianuarie 1997, reclamantul a fost torturat in arestul Politiei locale. Bursuc a fost retinut, dupa ce s-a manifestat violent intr-un bar din oras. Pentru ca acesta nu s-a calmat nici dupa aparitia unui echipaj al Politiei, a fost urcat intr-o masina si dus la sectie, unde, opt politisti l-au batut mar, l-au stropit cu apa (in conditiile in care era iarna) si chiar au urinat pe el.

O distractie primitiva pentru care statul roman trebuie sa plateasca victimei 10.000 de euro. In acest caz, Macovei, i-a solicitat lui Botos sa dispuna anchetarea tortionarilor, dar si a celor care au adoptat solutia de neincepere a urmaririi penale fata de politistii implicati, in lipsa unei anchete impartiale, eficiente si prompte. In cauza "Barbu Anghelescu versus Roma-nia", prin hotararea CEDO din 5 octombrie 2004 s-a stabilit ca, la 15 aprilie 1996, reclamantul a fost agresat de catre politisti, cu ocazia unui control rutier, iar autoritatile romane nu au desfasurat o ancheta efectiva si impartiala. Anghelescu are de primit din partea statului 7.000 de euro.

In legatura cu acest caz, ministrul Justitiei ii cere Procurorului General cercetarea celor care l-au supus pe Anghelescu la tratamente degradante, dar si a procurorilor care au dispus solutiile de scoatere de sub urmarire penala a politistilor implicati. Potrivit Ministerului Justitiei masurile si solutiile dispuse pentru punerea in executare a celor doua hotarari ale CEDO sunt asteptate pana la data de 30 iulie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.