Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat joi ca va propune revenirea la un mandat de 4 ani pentru seful statului si organizarea de alegeri prezidentiale anticipate pentru 2012, suprapuse cu parlamentare, catalogand drept un esec al PSD instituirea mandatului de 5 ani pentru Presedinte.

"Modificarea din 2003 a Constitutiei cu prelungirea mandatului presedintelui Romaniei de la 4 ani la 5 ani o putem spune acuma dupa, practic, experimentarea a unui ciclu intregral si a unui inceput de nou ciclu cu presedinte de 5 ani de zile, lasandu-l pe domnul Basescu la o parte, este un esec. Ceea ce voi propune eu in proiectul de modificare a Constitutiei este revenirea la un sistem de mandat prezidential de 4 ani - riscul de a avea un presedinte in Romania timp de 10 ani de zile oricum este mult prea plictisitor si periculos, inseamna mult mai multe alegeri, inseamna mult mai multa incertitudine politica (...) Putem constata esecul propunerii PSD de a lungi mandatul presedintelui de la 4 ani la 5 ani, de fapt am agravat tensiunile, am crescut sansele de coabitare in interiorul unui ciclu mult mai lung", a spus Geoana intr-o emisiune de la Antena 3.

Totodata, presedintele Senatului a precizat ca vor trebui organizate in 2012 alegeri prezidentiale anticipate, suprapuse cu cele parlamentare la termen. " Ar trebui ca in 2010 sa facem un referendum de modificare a Constitutiei, daca se decide, alegeri anticipate pentru a putea sa avem alegerile prezidentiale si parlamentare din 2012 suprapuse si de acolo sa incepem un ciclu de 4 ani", a explicat Geoana, citat de NewsIn.

De asemenea, el a afirmat ca acesta ar fi un prilej ca si noul partid, UNPR, sa-si demonstreze "priza la public" prin liderii sai care ar trebui sa intre in cursa.

Pe de alta parte, Geoana a estimat ca se va incerca fixarea datei referendumului pentru revizuirea Constitutiei in asa fel incat sa fie suprapus cu viitoarele alegeri parlamentare, fie ele anticipate sau la termen.

Sunteti de acord cu revenirea la mandatul de 4 ani pentru presedinte? - spune-ti parerea pe Forum.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.