Increderea acordata de populatie lui Traian Basescu si lui Calin Popescu Tariceanu este in cadere libera. Alianta D.A. inregistreaza acelasi trend descendent. Acestea sunt rezultatele Barometrului de Opinie pe luna iulie, realizat de IMAS.

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri, din cei 79% de subiecti care si-au declarat intentia de a se prezenta la vot, Alianta D.A. ar reusi sa centralizeze 47,4%, situandu-se astfel pe primul loc in intentia de vot a romanilor, releva Barometrul de Opinie pe luna iulie realizat de IMAS. PSD este a doua optiune in intentia de vot, in favoarea sa optand 31,9% din cei care isi declara intentia de vot. In schimb, la mare distanta se situeaza PRM, cu 12,1% din numarul de voturi, si UDMR, putin sub pragul electoral, cu 4,8%. In favoarea altui partid ar opta 3,8% din cei care isi declara intentia de vot.

ALIANTA, IN JOS

Comparativ cu luna anterioara, rezultatele barometrului din aceasta luna releva o scadere a Aliantei D.A. in intentia de vot, in cifre absolute de 8 procente, de la 55% luna trecuta la 47% in iulie. In schimb, in favoarea PSD se remarca o usoara crestere a intentiei de vot, de la 23% in barometrul pe luna iunie la 32% in aceasta luna. In schimb, PRM a castigat un 2% fata de iunie, iar UDMR a pierdut 1%.

DEFICIT DE INCREDERE

La intrebarea care a testat nivelul de incredere acordat de populatie principalilor politicieni, se remarca scaderea pe care o inregistreaza presedintele Traian Basescu, dar si premierul Calin Popescu Tariceanu. Desi Basescu continua sa detina capitalul majoritar de incredere a electoratului, lui acordandu-i foarte multa/ destul de multa incredere, in cifre absolute, 49% din cei chestionati, totusi, fata de luna trecuta, presedintele a pierdut 9 procente in perceptia electoratului.

Locul doi este acordat de respondenti presedintelui PSD, Mircea Geoana, in favoarea sa exprimandu-se 38% din subiecti, dar si credibilitatea lui Geoana este in scadere fata de luna iunie. Intr-o situatie asemanatoare se afla si premierul Tariceanu, el obtinand un vot de incredere de la 34% dintre subiecti, fata de 42% care il sustineau in urma cu o luna.

Urmatoarele optiuni ale respondentilor acorda incredere liderului PSD, Adrian Nastase, cu 30%, sefului PD, Emil Boc, cu 27%, presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, cu 22%, liderului UDMR, Marko Bela, cu 11%. Si Cosmin Gusa, presedintele PIN, este creditat cu sustinere de 10% dintre respomdenti, iar liderul PC, Dan Voiculescu, cu 7%. Sondajul IMAS a fost realizat in perioada 7-15 iulie 2005, pe un esantion de 1.253 de subiecti, marja de eroare fiind de +/_ 2,9%.

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.