Plenul Camerei Deputatilor a respins, miercuri, infiintarea unei Comisii pentru romanii de pretutindeni, initiativa a democrat-liberalului William Branza, care a nascut dispute in cadrul dezbaterilor generale.

Proiectul de hotarare a intrunit 153 de voturi "pentru", 102 "impotriva", si 8 abtineri, fiind respinsa in conditiile in care pentru adoptarea sa erau necesare minim 167 voturi "pentru", transmite NewsIn.

Deputatii puterii si cei ai opozitiei s-au certat, miercuri, pe tema initiativei democrat-liberalului William Branza de infiintare a Comisiei pentru romanii de pretutindeni, PSD si PNL acuzand PDL ca, prin crearea acestui for se doreste "rasplatirea" lui Branza pentru serviciile aduse partidului.

Social-democrata Aura Vasile i-a acuzat pe democrat-liberali ca doresc infiintarea acestei comisii cu dedicatie pentru democrat-liberalul William Branza, care ar trebui "rasplatit" pentru serviciile aduse actualei conduceri, si care ar urma sa fie pus presedinte al forului, totul pe "cheltuiala Camerei Deputatilor".

Ea a subliniat ca, de romanii din afara granitelor, se ocupa Comisia de afaceri europene, Comisia pentru drepturile omului. "Cred ca va trebui sa solicitam si Biroului Permanent de unde scot bani pentru acoperirea cheltuielilor. Grupul PDL nu il asculta pe premier cand solicita bani suplimentari pentru a da onorul unui coleg care probabil se si vede presedinte al acestei comisii", a mai comentat deputatul PSD.

Deputatul PNL Mihaita Calimente a acuzat PDL ca se gandeste doar la cei 130.000 romani care l-au votat pe Traian Basescu la prezidentiale, uitand de restul pani la 5 milioane, sau de romanii din Valea Timocului.

Reprezentantul minoritatilor, Ovidiu Gant, a apreciat ca interesul Parlamentului privind infiintarea acestui for este legitim si ca grupul minoritatilor sustine crearea comisiei. El s-a interesat daca in atentia viitoarei comisii vor intra si comunitatile de sasi si svabi care au plecat din Romania, primind o confirmare in acest sens din partea lui Mircea Toader. Si udemeristul Koto Jozef s-a aratat de acord cu infiintarea Comsiei, subliniind ca aceasta ar realiza "institutionalizarea legaturilor, cu comunitatile de romani care nu ajung la institutiile statului", dand exemplu in acest sens romanii din Palestina.

Social-democrata Aura Vasile a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de infiintare a Comisiei, sustinand ca initiatorul , deputatul PDL Wlilliam Branza nu este prezent pentru a.si sustine initiativa. Democrat-liberalul Mircea Toader i-a replicat ca propunerea lui Branza a fost asumata de intreg grupul PDL.

La final, a intervenit si social-democratul Valeriu Zgonea, care a criticat infiintarea Comisei, insa a aratat ca este de acord cu acest demers "pentru a demonstra colegilor care o initiaza ca vor doar secretara si sofer".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.