Curtea de Apel Bucuresti a admis, miercuri, actiunea CNSAS impotriva deputatului PDL de Arges Sorin Gheorghe Buta, constatand calitatea de colaborator al Securitatii in cazul acestuia, insa decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Deputatul PDL de Arges, Sorin Gheorghe Buta, ar fi furnizat organelor de Securitate informatii legate de studentii straini cazati in complexul studentesc "Tei", fiind recompensat baneste pentru faptele sale, se arata in actiunea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

CNSAS arata ca, potrivit unei note de constatare, Buta ar fi fost recrutat in calitate de colaborator de catre Securitatea Municipiului Bucuresti, la data de 22 ianuarie 1981, semnand Angajamentul pe 22 ianurie 1983, sub numele conspirativ "Horia".

Buta ar fi fost recrutat pentru "cunoasterea si prevenirea unor fapte negative de natura sa pericliteze securitatea statului din partea studentilor straini cazati in complexul studentesc <<Tei>>" si pentru "realizarea supravegherii informative in randul studentilor romani si straini din cadrul facultatii de constructii civile".

CNSAS arata ca Sorin Gheorghe Buta ar fi fost recompensat baneste de Securitate. Astfel, potrivit unei chitante din 9 decembrie 1983, informatorul "Horia" a semnat pentru primirea sumei de 500 de lei pentru "aport informativ". O alta chitanta semnata "Horia", din 24 mai 1984, arata ca acesta a primit suma de 800 de lei pentru "sprijinul acordat".

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii l-a verificat din oficiu pe deputatul PDL de Arges Sorin Gheorghe Buta, transmite NewsIn.

Informatiile furnizate de Buta

Informatiile furnizate Securitatii au vizat discutii referitoare la situatia alimentatiei publice si recentele vizite de lucru efectuate de seful statului la unitati alimentare din capitala, potrivit CNSAS. "Numitul B.G., inginer, afirma ca televizarea acestei vizite de lucru este e mare batjocura, avand in vedere situatia pietei (...) Numita Z., subinginer, a adus vestea incercarii de cartelare a alimentelor in capitala, in sensul ca fara buletin nu mai poti cumpara nimic (...) In biroul Aprovizionare, membrii biroului au comentat dezaprobator vizita de lucru a secretarului statului si mai ales televizarea ei", se arata in informatiile furnizate organelor de Securitate. De asemenea, referitor la situatia agriculturii, sursa "Horia" a informat ca, din discutiile auzite la Biroul Plan, se retin aspecte ca raportarile cu cifre aproape fantastice ale judetelor la stransul recoltelor, la sfecla, cartofi, porumb, marirea cotei de zahar si ulei la populatie. "Numitii apreciaza ca raportarile sunt false, ca sunt stiute cazurile ca recolta se strange cu elevi, armata, muncitori si ca mai mult de 1/4 ramanepe camp (...) In general, se pun intrebari de genul: <<unde sunt cartofii de pe piata daca s-au recoltat 65.000 kg la hectar?>> sau <<Unde este traiul mai bun daca am lichidat datoria externa? >>. Sunt probleme cu care oamenii s-au obisnuit, dar mai au rabufniri. Alte amanunte sursa nu mai cunoaste", se arata in actiunea depusa in instanta.

Din documentele depuse de CNSAS in instanta reiese ca Buta ar fi dat informatii si despre o alta persoana, un muncitor, ca "a trecut in mod fraudulos frontiera statului in perioada noiembrie '87". In urma acestei informari, ofiterul de Securitate a solicitat investigarea fratelui persoanei urmarite deoarece "s-ar putea ca acesta sa-i fi aranjat trecerea frontierei".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.