Plenul Senatului s-a intrerupt miercuri pentru o pauza de consultari solicitata de grupului PDL deoarece liberalii au depus motiunea simpla pe educatie, insa programul stabilit in BP de marti nu a prevazut sedinta de plen pentru saptamana viitoare, iar motiunea nu poate fi dezbatuta regulamentar.

Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Hasotti, a anuntat depunerea motiunii simple pe educatie, ceea ce, potrivit regulamentului, implica dezbaterea ei in urmatoarele 6 zile. In conditiile in care Biroul Permanent de marti a decis insa ca saptamana viitoare vor fi activitati in circumscriptii, senatorii s-au vazut pusi in situatia de a reglementa aceasta problema, transmite NewsIn.

Toate partidele, inclusiv PDL si UDMR, au sustinut ca nu se opun dezbaterii motiunii simple, pe care o considera un drept al opozitiei. "PDL sustine dezbaterea acestei motiuni", a afirmat senatorul PDL Anca Boagiu.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana a propus ca miercurea viitoare sa se fie program in Senat ca o zi obisnuita de luni, in care sa se tina Birou Permanent si plen. Liderul grupului PDL Traian Igas a solicitat pauza de consultari pentru a se gasi o rezolvare acestei situatii.

Plenul Senatului a votat cu 43 de voturi pentru, 7 impotriva si 3 abtineri ca saptamana viitoare sa fie program de plen miercuri si joi, astfel ca motiunea simpla a PNL pe educatie va fi dezbatuta si votata pe 7 aprilie.

Ce vrea PNL-ul?

Textul motiunii simple pe tema Educatiei, depus miercuri la Senat de catre PNL si semnat si de reprezentanti ai PSD mentioneaza ca demersul se doreste un "apel la trezirea constiintei intregii clase politice", prin care se semnaleaza necesitatea elaborarii unei noi Legi a educatiei.

"Motiunea (...) se doreste a fi, inainte de orice, un apel la trezirea constiintei intregii clase politice, data fiind importanta uriasa pe care o noua lege a Educatiei o va avea pentru generatiile viitoare. Pentru ca o Romanie competitiva intr-un sistem european nu poate fi conceputa fara un invatamant modern", sustin semnatarii motiunii, care subliniaza "necesitatea elaborarii unui alt proiect de lege al Educatiei - de catre persoane cu inalta competenta - si care sa tina seama de interesul public".

Liberalii critica faptul ca premierul Emil Boc "a discutat si avizat deja, intr-o prima lectura, noul proiect de lege privind educatia nationala, desi Legea privind transparenta decizionala (Legea nr. 52/2003) prevede in mod clar ca «anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunostinta publicului, in conditiile alin. (1), cu cel putin 30 de zile inainte de supunerea spre analiza, avizare si adoptare de catre autoritatile publice»".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.