Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat sambata, la Chisinau, ca Romania este cel mai bun, mai sincer si mai constant prieten al Republicii Moldova pe plan european, relateaza Jurnal.md

"Republica Moldova are ocazia sa se racordeze la economia, valorile si standardele europene, iar sprijinul Romaniei nu va lipsi si nu va intarzia niciodata pe acest parcurs european", a afirmat Anastase, aflata in vizita oficiala la Chisinau, cu ocazia zilei Unirii Basarabiei cu Romania, la 27 martie 1918.

Roberta Anastase a adaugat ca manifestarile care au loc sambata la Chisinau, cu ocazia implinirii a 92 de ani de la unire, demonstreaza ca societatea civila din Republica Moldova simte si stie cel mai bine semnificatia acestui moment istoric.

" La 27 martie 1918 a fost luata o decizie curajoasa si intr-un moment dificil. Ideea europeana este la fel de importanta acum pentru R. Moldova, la fel cum a fost si unirea in 1918"
, a conchis Anastase.

In acest an, la Chisinau, manifestarile consacrate unirii din 1918 a Basarabiei cu Romania au o amploare deosebita, dupa ani in care au fost, practic, interzise de fosta guvernare comunista. La manifestari participa mai multi oficiali romani, printre care presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si ministrul de stat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Eugen Tomac.

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat, la randul sau, ca pentru noua guvernare democratica de la Chisinau ziua de 27 martie are o semnificatie deosebita, informeaza RRA, citat de RADOR.

"Doua lucruri s-au pus la cale atunci, unitatea romanilor si drumul nostru basarabean despre care tot vorbim noi, drumul european. Actul unirii demonstreaza ca noi suntem romani si vorbim limba romana, altfel nu s-ar fi produs acea unire in 1918. Sigur, suntem obligati sa ducem la bun sfarsit ceea ce ne-a lasat noua Dumnezeu, sa vorbim aceeasi limba, sa fim impreuna intr-o familie europeana", a spus Ghimpu.

Spre deosebire de anii precedenti, cand cei care se incumetau sa sarbatoreasca public ziua de 27 martie erau arestati si persecutati de guvernarea comunista, in acest an au loc numeroase actiuni publice culturale, depuneri de flori, iar sambata dupa-amiaza tinerii vor incinge chiar o hora a unirii in Piata Marii Adunari Nationale din centrul Chisinaului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.