Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca nimeni nu poate influenta politic functionarea SRI si SIE,precizand pentru cei ce fac "confuzii" ca, daca Securitatea utiliza informatiile pentru sustinerea dictaturii, SRI utilizeaza informatia pentru a apara legea si Constitutia.

"Va este cunoscuta perioada de instabilitate politica generata in a doua parte a anului trecut de interesele de partid, de interesele electorale, nu de interesul national. Faptul ca in toata aceasta perioada de instabilitate politica SRI a ramas neutru, neimplicat politic, neangajat in informatii strecurate la presa, neangajat de o parte sau de alta a partenerilor de disputa politica a fost pentru mine semnalul de maturizare a serviciului si am convingerea ca nimeni nu mai poate influenta politic functionarea SRI, ca de altfel si a colegilor de la SIE, nu spun acest lucru si despre serviciile departamentale, vorbesc de cele doua mari servicii care sunt controlate de CSAT", a declarat seful statului, transmite NewsIn.

Presedintele a subliniat apoi, ca un "eventual sprijin pentru ziaristi si analisti, fara sa fie un repros", ca mijloacele pe care SRI le utilizeaza in culegerea de informatii, sunt aceleasi mijloace de a culege informatii pe care le utilizeaza toate serviciile moderne din lume, "de la satelit pana la banala ascultare a telefoanelor", aratand ca remarca sa vine in urma unei constatari, ca "multi au ori o tenta de ironie ori de repros" cand vorbesc despre mijloacele utilizate de serviciile secrete din Romania.

"Marea problema este in slujba cui si a ce sunt puse aceste informatii. Doar ii atentionez pe cei care mai fac confuzii ca fosta Securitate utiliza mijloace asemanatoare pentru a sustine un regim dictatorial si un partid unic, pe cand noul serviciu de informatii al Romaniei utilizeaza informatia pentru apararea legii si Constitutiei. Utilizarea informatiei este fundamental diferita de ceea ce se facea inainte de Revolutie si chiar in cursul anilor 90", a subliniat Traian Basescu, dupa sedinta de bilant a SRI.

Basescu a tinut sa-i felicite pe toti ofiterii SRI si a mentionat ca modernizarea serviciului se datoreaza si stabilitatii directorilor din servicii, la care el a tinut. "Faptul ca SRI s-a tranformat relativ rapid intr-un serviciu modern si inatacabil din punct de vedere al jocurilor politice se datoreaza si stabilitatii. Atat eu cat si cei doi directori cu care am lucrat in primul mandat avut consensul neschimbarii sefilor structurilor teritoriale la insistenta partidelor. Continuitate a fost unul din elementele de baza care a permis modernizarea SRI", a subliniat Traian Basescu.

Seful statului a aratat ca el a fost martorul maturizarii SRI, care implineste peste doua zile 20 de ani, constatand ca prin vointa romanilor, care i-au incredintat un al doilea mandat, va asista la evolutia serviciului pana cand acesta va implini 25 de ani. "Este un serviciu care s-a transformat puternic, iar eu pot spune ca am fost martorul evolutiei serviciului de cand avea varsta de 15 ani, era minor, si pana dupa majorat, iata, are astazi 20 de ani si o sa-l mai observ pana va ajunge la maturitate, la 25 de ani", a spus presedintele.

Basescu a remarcat ca SRI are obiective si oameni noi, devenind in timp un serviciu respectat ca partener al celor mai importante servicii din NATO si UE. "As spune ca Serviciul a parcurs un proces de modernizare accelerata in ultimii cinci ani, si aici vreau sa mentionez si meritele fostului director Timofte si meritele deosebite ale domnului Maior", a spus Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.