Ministrul Sanatatii Cseke Attila a declarat marti ca nu a venit in plenul Camerei Deputatilor sa raspunda pentru faptele sale in calitate de ministru, ci pentru ale altora, aratand ca insusi liberalul care a citit motiunea pe sanatate, Eugen Nicolaescu, este responsabil pentru situatia din sistem.

"Din respect pentru cetateni voi fi prezent in fata Parlamentului de cate ori voi fi convocat chiar daca asa cum se intampla si in prezent nu am venit sa raspund pentru faptele si deciziile mele, ci pentru ale altora. In decembrie 2009 am obtinut increderea dumneavoastra, inclusiv a celor care semneaza omotiune simpla, consider eu numai din ratiuni politice, nu pentru ca ar fi ingrijorati de sanatatea romanilor", a spus Cseke Attila in plen, in cadrul dezbaterilor pe marginea motiunii simple intitulata "La sanatate nimic nu este sanatos", initiata de PNL. [Motiunile opozitiei au fost respinse]

"La sanatate nimic nu este sanatos, ne spun semnatarii motiunii. Dupa trei luni de mandat, ungurul de la Sanatate vine si va intreaba, domnilor colegi: cum de s-a ajuns aici, cine a permis ca situatia sa degenereze astfel incat dupa 20 de ani de democratie sa venim in fata poporului cu aceasta constatare?", a continuat ministrul Sanatatii.

Cseke Attila a aratat ca situatia din Romania in ce priveste sanatatea nu se poate compara ca cea din SUA, asa cum se face in textul motiunii, pentru ca in Romania, spre deosebire de SUA, exista cinci milioane de platitori la fondul unic de asigurari de sanatate si peste 21 de milioane de beneficiari. "Mai mult, acolo nu au existat guvernari care au scazut cu procente insemnate contributia la asigurari intr-o perioada de crestere economica de 8%", a aratat ministrul.

"Vreti sa va raspund eu ce nu este sanatos in acest sistem? Eu cred ca cei mai in masura sa raspunda sunteti chiar dvs. Am avut curiozitatea sa ma uit pe lista ministrilor din perioada mentionata si am constatat cu surprindere ca cel mai lung mandat de ministru al sanatati din ultimii 15 ani l-a avut unul dintre initiatorii acestui document. Domnule ex-ministru Nicolaescu permiteti-mi sa consider ca astazi ati dat singur un raspuns pentru situatia sistemului sanitar", a spus ministrul Sanatatii.

Cseke Attila a facut si el un scurt bilant al activitatii fostului ministrul Eugen Nicolaescu, liberalul care de altfel a si citit textul motiunii simple in plen: "200 de milioane de euro platiti pentru niste analize fara rezultat, 23 de milioane de euro pe care cetatenii trebuie sa-i achite anul acesta pentru vaccinul anti HPV, care naste controverse chiar si printre specialisti, milioane de euro cheltuite pe studii de fezabilitate intr-un proiect grandios la care nici SUA nu au indraznit sa viseze, constructia a peste 30 de spitale din care nu s-a construit niciunul".

Nicolaescu: Este cel mai prost an pentru Sanatate din 1990 incoace


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.