Consilierul prezidential Sebatian Lazaroiu sustine ca echipa lui Mircea Geoana a comis o eroare de interpretare a sondajelor, astfel ca exit-poll-urile din noaptea alegerilor au provocat "traume" si "drame".

"Exit-pollurile provoaca drame, chiar traume. Au si efecte fizico-cinetice", a comentat ironic Lazaroiu, referindu-se la autoproclamarea lui Mircea Geoana in noaptea alegerilor prezidentiale drept castigator. Consilierul a declarat, in cadrul unei dezbateri la Institutul de Studii Populare, ca sustinatorii lui Mircea Geoana au comis o eroare de interpretare a sondajelor, fapt care a afectat sansele de castig al candidatului PSD. "Noi ne-am inselat in turul I, iar adversarii nostri s-au inselat in turul II. Ei au plecat de la estimarile din turul I cand am estimat o diferenta 5-6%, dar a fost doar una de 2% in favoarea lui Traian Basescu. M-am bazat pe faptul ca poate atrage si o bucata de electorat din alte partide decat cele care il sustin, dar a contat mult mai mult mecanismul de mobilizare al partidelor. Ei s-au bazat pe lucrul asta dar in oglinda: daca Traian Basescu nu a luat mai mult de scorul PDL, ii va fi foarte greu sa ajunga la 50% in turul II", a apreciat Lazaroiu, citat de NewsIn.

Eroarea adversarilor presedintelui ar fi constat in faptul ca au subestimat capacitatea de mobilizare a simpatizantilor lui Basescu pentru turul II, mai exact a celor care nu au votat in turul I. Aceasta mobilizare ar fi avut loc si datorita sondajelor ce-l dadeau castigator pe Geoana, astfel incat sondajele acestea au devenit cauza proprii lor infirmari. In ceea ce priveste exit-pollurile, Lazaroiu a spus ca rezultatele stranse au mobilizat reprezentantii partidelor din sectiile de votare care au fost mai vigilenti la procesul de numarare a voturilor decat ar fi fost in cazul unei diferente categorice intre cei doi aspiranti la postul de presedinte. "La diferenta foarte mica, reprezentantii in sectii sunt extrem de atenti, sunt chiar confruntari fizice si conteaza cand se castiga la cateva zeci de mii de voturi in plus", a spus Lazaroiu.

Sociologul Catalin Stoica a apreciat la randu-i ca modul in care candidatul PSD la prezidentiale a actionat intre tururi a influentat optiunile electoratului, astfel incat calculele care se bazau pe datele oferite prin sondaje au fost infirmate.

Directorul CURS, Catalin Stoica, a afirmat la randu-i ca politicienii nu pot miza pe sondajele de opinie ca mijloc de influentare a optiunilor electorale ale populatiei invocand in acest sens mai multe studii ale CURS care demonstreaza ca doar 2% dintre alegatori sunt influentati, iar din cei 2% doar jumatate voteaza cu perceputul castigator al scrutinului. Stoica sustine ca rezultatele sondajelor de opinie dinaintea scrutinului prezidential din 2009 au fost infirmate si din cauze care nu pot fi imputate sociologilor care au intreprins cercetarile.

"La fel de important e si candidatul. Daca Mircea Geoana intra in concediu medical intre tururi... Ce a cautat la Timisoara? Ce a cautat sa se relaxeze intr-o seara undeva? Sunt si greseli comise catastrofal, magistral si maiestuos de contracandidat. Sa nu credeti ca au un rol hotarator consultantii, ci candidatul" a spus Stoica, joi, in cadrul dezbaterii "Sondajele de opinie-instrument de informare sau de manipulare a opiniei publice".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.