Presedintele Traian Basescu le transmite maghiarilor din Romania, cu ocazia Zilei de 15 Martie, ca trebuie sa fie mandri de calitatea lor de cetateni romani, aratand ca s-au facut pasi ireversibili in privinta drepturilor minoritatilor, garantate in Constitutie si prin Tratatul de la Lisabona.

Seful statului se adreseaza "concetatenilor maghiari", carora le transmite ca intelege si respecta sentimentul de mandrie pe care acestia il simt sarbatorind Ziua maghiarilor de pretutindeni. "Ziua de 15 martie este comemorata ca ziua de sarbatoare a maghiarilor de pretutindeni asa cum Ziua Nationala a Romaniei este un moment emotionant pentru fiecare roman, indiferent pe ce meridian al globului s-ar afla", se arata in mesajul presedintelui.

"In acelasi timp, cred ca trebuie sa fiti mandri si de calitatea dumneavoastra de cetateni romani. Romania este patria comuna a tuturor cetatenilor ei, indiferent de originile acestora. Daca in perioada dictaturii comuniste drepturile omului, intre care si drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, au fost nesocotite, in ultimii 20 de ani s-au facut pasi ireversibili in constructia unei societati democratice si pluraliste, unde drepturile minoritatilor sunt garantate chiar prin Constitutie si mai nou prin Tratatul de la Lisabona al Uniunii Europene care se intemeieaza inclusiv pe respectarea drepturilor persoanelor care apartin minoritatilor nationale", mai transmite Presedintia.

Seful statului arata ca prezenta reprezentantilor maghiarilor in Parlamentul Romaniei, in administratiile locale si chiar in Guvern, reprezinta garantia ca relatiile interetnice din Romania vor continua in aceeasi sfera a normalitatii.

Basescu subliniaza ca in contextul in care Romania si Ungaria fac parte din aceeasi familie europeana, asumarea acestei triple identitati si mandrii, de a fi maghiar si cetatean roman, dar si european totodata, a devenit mai usoara si mai naturala decat a fost vreodata in istorie. "Toate acestea sunt necesare pentru o reala consolidare a democratiei atat in Romania cat si in Ungaria, pentru a sterge toate urmele vechiului regim puternic centralizat comunist", a precizat presedintele.

Traian Basescu le-a urat maghiarilor din Romania fericire si bunastare. El le-a mai transmis si sa aiba incredere intr-un viitor european mai bun, alaturi de toti ceilalti cetateni romani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.