Academia Oamenilor de Stiinta i-a oferit lui Traian Basescu titlul de membru de onoare pentru ca in 2003 a facilitat academiei obtinerea cladirii in care functioneaza in prezent, presedintele nu poate insa sa poarte titlul de academician, potrivit secretarului stiintific al AOSR, Doru Delion.

In cadrul Academiei Oamenilor de Stiinta, conform regulamentului, pot fi incluse si personalitati politice care nu sunt implicate in stiinta, dar aduc contributii majore, a declarat Doru Delion, la Realitatea FM.

"Domnul Traian Basescu, in calitate de primar general al Capitalei, a semnat, in 2003, actul prin care am obtinut cladirea in care functionam acum. Ulterior, in calitate de presedinte a semnat legea 31 din 2007 prin care s-a repus in drepturi fosta Academie de Stiinta”, a explicat dr. Doru Delion, care a adaugat ca titulatura presedintelui Traian Basescu va fi aceea de „membru al Academiei” si nu de "academician".

Basescu, ales membru al Academiei Oamenilor de Stiinta

Referitor la declaratia fostului presedinte Ion Iliescu care critica alegerea lui Traian Basescu, considerand ca in acelasi mod au fost primiti, in Academie, Nicolae si Elena Ceausescu, secretarul stiintific al Academiei Oamenilor de Stiinta i-a reamintit lui Iliescu ca "si dansul e membru, dar dinainte". „Are multi ani vechime in Academie. L-am mostenit. Contributia domniei sale nu este asa de vizibila, n-a trecut in ultima vreme pe la noi”, a completat Doru Delion, transmite NewsIn.

Academia Romana a trimis, vineri, un comunicat de presa pentru a clarifica faptul ca doar membrii titulari ai acesteia au dreptul de a folosi titlul de academician, membrii Academiei Oamenilor de Stiinta neavand dreptul sa foloseasca acest titlu.

Potrivit comunicatului Academiei Romane, "potrivit legii 752 din 27 decembrie 2001 (art.6(5)) privind organizarea si functionarea Academiei Romane precum si Statutului Academiei Romane (art.10(3)) numai membrii titulari ai Academiei Romane au dreptul sa foloseasca titlul de academician".

Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu, autor al Legii de pentru organizarea si functionarea Academiei Oamenilor de Stiinta, a declarat pentru NewsIn ca a vrut sa creeze un cadru institutional pentru a se putea exprima oamenii de stiinta, si nu pentru actualul sef al statului, Traian Basescu.

"Este pacat de ideea nobila din care s-a nascut aceasta lege, am vrut un cadrul institutional in care sa se exprime oameni de stiinta", a spus Olguta Vasilescu. Ea a explicat ca prin legea initiata a fost transformat un ONG, fara sustinere financiara, intr-o institutie care beneficiaza de fonduri de la buget.

Basescu nu accepta numirea

Cu privire la propunerea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania ca presedintele Traian Basescu sa devina membru de onoare, Administratia Prezidentiala precizeaza ca initiativa nu a primit acordul Presedintelui sau al institutiei prezidentiale, se arata intr-un comunicat de presa remis vineri NewsIn.

Seful statului considera ca acordarea unui sediu si promulgarea unei legi sunt obligatii de serviciu care nu trebuie rasplatite cu titluri academice si, desi le multumeste membrilor AOSR pentru initiativa lor, informeaza ca nu poate accepta titlul de membru de onoare al AOSR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.