Primarul orasului Negresti din judetul Vaslui, Ioan Cozma, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru ca, in anul 2004, a comis mai multe ilegalitati cu fondurile PHARE primite pentru crearea de locuri de munca pentru romii din localitate, potrivit unui comunicat remis NewsIn.

Potrivit DNA, pe 22 noiembrie 2004, a fost incheiat un contract finantat din fonduri PHARE intre Unitatea Centrala de Finantare si Contractare, in calitate de autoritate contractanta, si Primaria Negresti, in calitate de beneficiar, contract ce avea ca obiect punerea in practica a proiectului intitulat ,,Atelier de productie si comercializare caramizi ecologice din materiale locale”. Scopul proiectului era imbunatatirea situatiei economice a romilor din orasul vasluian Negresti, prin crearea de locuri de munca.

In acest context, Ioan Cozma, in calitate de reprezentant legal al Primariei Negresti, a pus la dispozitia autoritatii contractante un certificat de urbanism din care rezulta in mod nereal ca terenul pus la dispozitie pentru implementarea programului face parte din domeniul privat al Consiliului Local Negresti, ascunzand imprejurarea ca acest teren face obiectul unui litigiu judiciar nesolutionat in mod definitiv si irevocabil.

De asemenea, in cursul anului 2005, primarul a semnat documentele in care managerul de proiect PHARE Maria Damian a atestat in fals indeplinirea procedurilor de achizitii de bunuri si servicii necesare derularii proiectului. In aceeasi perioada, Damian a semnat in fals declaratiile de confidentialitate si impartialitate, ascunzand faptul ca avea calitatea de actionar la una din firmele care a castigat una din licitatiile organizate pentru achizitionarea de bunuri si servicii.

In cursul anului 2006, primarul Ioan Cozma a dispus alocarea sumei de 85.868,83 lei, reprezentand partea de cofinantare, peste limitele contractului de finantare si contrar dispozitiilor unei hotarari a Consiliului Local Negresti. In data de 25 iulie 2007, Cozma a aprobat in mod nelegal incheierea unui „contract de atribuire in proprietate cu titlu gratuit” a unor bunuri mobile si imobile catre beneficiarul final al proiectului, respectiv o asociatie pentru sprijinirea intereselor romilor, cauzand orasului Negresti un prejudiciu in valoare de 137.000 lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.