Din cauza vizitei la Bruxelles, anuntata demisie a premierului Calin Popescu Tariceanu a fost amanata pentru azi.

Strategia demisiei si cautarea unei solutii pentru ca tot el sa preia interimatul au fost intoarse pe toate fetele de catre liberali, care s-au ferit de ochii presei si au tinut sedintele extraordinare in alte locatii decat sediul central al partidului. Inainte de a pleca spre capitala Belgiei, premierul nu a facut nici un fel de precizari, si la fel au procedat si colegii sai de partid. Presedintele Traian Basescu a participat la intrunirile liberalilor pentru a-i asigura ca protocolul aliantei va fi respectat, in sensul in care viitorul premier desemnat, cat si cel interimar va fi un liberal.

Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti sustine ca atata vreme cat partidul il sprijina pe Tariceanu ca premier desemnat si viitor premier, nu se pune in discutie revenirea lui Stolojan. Din cauza vizitei la Bruxelles, anuntata demisie a premierului Calin Popescu Tariceanu urma sa fie amanata pentru azi. Strategia demisiei si cautarea unei solutii pentru ca tot el sa preia interimatul au fost intoarse pe toate fetele de catre liberalii, care s-au ferit de ochii presei si au tinut sedintele extraordinare in alte locatii decat sediul central al partidului.

Dat fiind programul vizitei la Bruxelles si intoarcerea care era planificata sa aiba loc in toiul noptii, mai precis in jurul orei 2.00, demisia trebuia sa mai astepte putin. Inainte de a pleca spre capitala Belgiei, premierul nu a facut nici un fel de precizari in legatura cu pasii care urmau si procedurile referitoare la declansarea alegerilor anticipate. In acelasi timp, Biroul de presa al PNL dadea publicitatii comunicate de presa in care se vorbea despre discutiile din cadrul conducerii partidului, referitoare la inundatii si sesiunea parlamentara extraordinara.

Nici o referire la asteptata demisie a Cabinetului Tariceanu. Potrivit unor surse liberale, Tariceanu urma sa-si dea demisia azi, dupa revenirea in tara, iar aliatii trebuiau sa se reuneasca in cadrul Consiliului National de Coordonare pentru a gasi varianta finala care sa-i permita lui Tariceanu sa fie premier interimar.

Liberalii si-au mutat sedintele la Casa Dante

Liberalii au abandonat sediul partidului si au hotarat sa tina ultima sedinta a Biroului Permanent Central la Casa Dante, ferindu-se de ochii presei. Dincolo de discutiile legate de solutionarea crizei inundatiilor, liberalii au abordat toate variantele de lucru privind demisia guvernului, numirea unui premier interimar si negocierile politice legate de formarea noului Cabinet.

Desi presedintele Traian Basescu a participat la intrunirile liberalilor pentru a-i asigura de buna relatie pe care o are cu presedintele PNL si de faptul ca protocolul aliantei va fi respectat, in sensul in care viitorul premier desemnat, cat si cel interimar vor fi liberali, Tariceanu si oamenii sai din BPC vor sa se asigure ca nu vor fi lasati iarasi in offside. Ca atare, principala preocupare a lui Tariceanu este aceea de a prelua atributiile interimatului, ceea ce implica o chichita procedurala.

In conditiile in care, potrivit Constitutiei, in cazul demisiei premierului, presedintele numeste un interimar din randul celorlalti ministri ai Cabinetului, cea mai plauzibila varianta ar fi ca Tariceanu sa demisioneze din functia de premier si sa devina simplu ministru al guvernului. Asta ar presupune insa ca un alt ministru liberal sa renunte la protofoliu pentru a-i ceda locul sefului sau de partid. In tot acest timp au fost vehiculate si alte variante potrivit carora Mona Musca, Gheorghe Flutur sau Bogdan Olteanu urmau sa fie numiti ca interimari.

Demisie inevitabila

Cat priveste intrarea in scena a lui Theodor Stolojan, vicepresedintele PNL Puiu Hasotti declara ieri ca a avut o discutie telefonica cu acesta si ca " lucrurile sunt absolut clare". In acest context, vicepresedintele liberal sustinea ca atata vreme cat partidul il sprijina pe Tariceanu ca premier desemnat si viitor premier, nu se pune in discutie revenirea lui Stolojan. "Nu stiu de ce se vehiculeaza numele domniei sale, pentru ca eu, personal, nu il vad pe dl Theodor Stolojan, la onorabilitatea pe care o are, la gesturile pe care le-a facut, sa accepte o astfel de functie, si spun acest lucru cu atat mai mult cu cat ar fi avut tot timpul sa se pronunte.

Prin urmare, cred ca acesta este un artificiu al unor colegi de-ai nostri", declara Hasotti, citat de BBC. El a confirmat faptul ca Basescu le-ar fi promis liberalilor ca va fi respectat protocolul Aliantei si viitorul prim-ministru va fi desemnat de PNL. Liberalii au mai luat in calcul si eventualitatea ca Tariceanu sa amane prezentarea demisiei pana la restabilirea situatiei create de inundatii si in functie de modul in care ar fi decurs discutiile cu oficialii europeni, insa au ajuns la concluzia ca ezitarile premierului de pana acum au adus deja un prejudiciu de imagine mult prea mare si este nevoie de consecventa. Astfel, ei considerau ca demisia inevitabila a Cabinetului Tariceanu era doar o chestiune de ore.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.