Tariceanu isi incheie oficial mandatul de prim-ministru cu o vizita la Bruxelles. Inainte de a-si scrie demisia - anuntata numai in acest moment - seful Guvernului merge sa prezinte oficialilor europeni masurile luate de autoritatile de la Bucuresti pentru indeplinirea angajamentelor cuprinse in calendarul de aderare, cu accent pe ceea ce s-a facut pentru remedierea intarzierilor semnalate in scrisoarea de avertizare trimisa de Comisia Europeana in luna mai.
Tariceanu va incerca sa-i convinga pe reprezentantii UE ca, indiferent de evolutia politica de la Bucuresti dupa anuntarea anticipatelor, Romania isi va face treaba pentru a se alatura Uniunii la 1 ianuarie 2007.

Misiune destul de dificila, insa, pentru premierul demisionar. El se va intalni cu GŁnter Verheugen, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil cu politica industriala si intreprinderi, Franco Frattini, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil cu domeniile justitie, libertati si securitate, Neelie Kroes, comisar european pentru concurenta, si Olli Rehn, comisar european pentru extindere.

Acestia din urma au avertizat deja Bucurestiul sa grabeasca mersul reformelor, in caz contrar putand fi sigur ca amanarea aderarii va deveni o certitudine.
In cursul unei intalniri de la Berlin comisarul pentru extindere Olli Rehn, a propus sa se ia serios in considerare amanarea aderarii celor doua tari daca acestea nu vor face reforma.

"Romania si Bulgaria vor intra in Uniune in 2007 daca isi rezolva problemele cu justitia si coruptia", afirma recent Olli Rehn. Comisarul pentru extindere si-a nuantat in ultima vreme declaratiile. Daca in urma cu cateva luni avertiza Bucurestiul ca alegerile anticipate ar putea da peste cap termenele stabilite cu Uniunea, Rehn se multumeste acum sa faca doar comentarii referitoare la reforma. Reforma pentru indeplinirea careia premierul Tariceanu si-a anuntat demisia. Seful Cabinetului de la Bucuresti sustine ca justitia va ramane punctul vulnerabil al Romaniei si va duce la amanarea aderarii, atata vreme cat nu exista o majoritate parlamentara care sa sustina eforturile initiate de Guvern.

Discutiile de la Bruxelles se vor concentra pe domeniile in care pregatirile pentru aderare trebuie finalizate si pe acelea in care sunt necesare masuri urgente: implementarea acquis-ului in domeniul achizitiilor publice, finalizarea procesului de reforma in domeniul justitiei si afacerilor interne, implementarea si aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala, aplicarea legislatiei in domeniul ajutoarelor de stat, sectorul agricol si veterinar, implementarea legislatiei care transpune acquis-ul in domeniul protectiei mediului. Din delegatia care il insoteste pe premier la Bruxelles fac parte Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul Afacerilor Externe, Monica Macovei, ministrul Justitiei, Cristian David, ministru delegat, Leonard Orban, negociator-sef la UE, Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS.