Romanii isi aleg acum, pentru prima oara, un presedinte care va sta la Cotroceni 5, si nu 4 ani! Prelungirea mandatului este prevazuta de Constitutia adoptata, prin referendum, anul trecut. Aceasta schimbare va afecta simtitor strategia principalelor partide.

De-acum inainte, mandatul presedintelui Romaniei va fi de 5, si nu de 4 ani. Abia peste 20 de ani, alegerile prezidentiale si cele parlamentare se vor mai desfasura din nou simultan! Aceasta decalare va aduce o modificare semnificativa de strategie pentru partide, care pana acum au mers in alegeri tractate de prezidentiabili ,,locomotiva".

Mult mai important este insa faptul ca presedintele ce va fi ales la acest scrutin va conduce Romania pina in 2009.

Mai precis, sub mandatul sau Romania va deveni membra a Uniunii Europene, fie ca se aplica scenariul pozitiv, si Romania va fi primita in UE in 2007, fie ca va interveni clauza de salvgardare impusa de Bruxelles, care ar putea amana aderarea Romaniei cu un an.

Cu alte cuvinte, Guvernul format in urma alegerilor de la 28 noiembrie si presedintele nou- ales vor fi principalii responsabili de modul in care Romania va deveni membru al Uniunii. Astfel, de eficienta cu care va fi gestionata societatea romaneasca in urmatorii cativa ani depinde viitorul Romaniei pentru decenii bune de acum inainte.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.