Tunurile politice si-au mutat tinta de pe guvernare pe opozitie. PSD si PNL nu se mai lupta cu Guvernul Boc, ci se zbat pentru a-si pastra structura integra. Sa fie 2010 anul schimbarii pe scena politica autohtona?

Exact in momentul in care toata lumea s-ar astepta ca PSD si PNL sa atace Guvernarea in privinta ultimelor proiecte de taxe si impozite, se pare ca partidele aflate in opozitie sunt prea preocupate cu propriile probleme de natura interna.

Cu toate ca PSD-ul a trecut deja prin momente grele pana la organizarea Congresului, adevarata batalie abia acum incepe, in contextul in care foarte multi politicieni de renume ai partidului isi anunta rand pe rand demisia din sanul formatiunii.

Primii pe lista demisionarilor au fost Serban Mihailescu, Ioan Munteanu si Culita Tarata, care s-au afiliat grupului Independentilor din Parlament. Acestia au fost urmati la scurt timp de Cristian Diaconescu, un puternic reprezentant al PSD-ului, fost ministru de Externe in Cabinetul Boc. Demisia acestuia a venit ca un soc pentru toata lumea, dupa ce senatorul daduse asigurari ca nu va parasi partidul. Diaconescu s-a razgandit insa subit miercuri, dupa ce zvonurile privind o posibila monitorizari a acestuia timp de zece zile de catre un rival din interiorul partidului s-au accentuat, si s-a mutat la independenti.

La scurt timp dupa gestul lui Diaconescu, deputatul de Maramures Catalin Chereches a demisionat din PSD si s-a inscris in grupul parlamentarilor independenti.

De ce a plecat Diaconescu?

Senatorul Cristian Diaconescu a declarat miercuri ca in timp ce colegii sai uitasera de el si nu au reactionat fata de posibila lui monitorizare, Crin Antonescu l-a sunat pentru a-i spune ca este alaturi de el, lucru care l-a impresionat intr-atat incat s-ar fi inscris pe loc in PNL. "Duminica m-a sunat Crin Antonescu. M-a impresionat. Singurul. Ai mei uitasera ca exist. Acum vad ca au puteri. M-a sunat si mi-a spus ca e alaturi de mine si ca nu-si inchipuia mizeria asta, ca si el a patit multe in politica romaneasca, nu-si inchipuia ca acest lucru se intampla. Daca-mi punea cineva adeziune la PNL in acel moment, va spun ca o semnam", a declarat Diaconescu, la Realitatea TV. El a precizat spre finalul emisiunii ca nu doreste sa se inscrie in PNL si ca declaratia despre adeziune a facut-o ca sa sublinieze cat de impresionat a fost de gestul liberalului.

Pe de alta parte, senatorul s-a aratat dezamagit ca Victor Ponta nu l-a sunat pentru a-i fi alaturi. Punandu-i-se in vedere ca presedintele PSD a spus in cursul acestei zile ca l-a sunat, Diaconescu a precizat ca in cursul acestei zile a avut telefonul inchis la un moment dat, dar ca zilele trecute l-a avut deschis, dar Ponta nu l-a sunat.

Diaconescu a infirmat si ca ar fi fost santajat. "Nu a existat asa ceva, santaj. Nimeni in perioada congresului nu a fost santajat nimeni de nimeni, nu s-a exercitat nicio presiune asupra nimanui", a mai sustinut el. El a explicat apoi ca dezamagirea sa consta in faptul ca ai sai colegi au sustinut teoria ca ar fi fost supus santajului, iar de aici provine decizia sa radicala de a pleca. "Daca in PSD lucrurile astea s-ar fi clarificat normal, repede, cinstit, corect, cu cartile pe masa nu era nevoie de niciun fel de Parchet. In momentul in care am facut sesizare la Parchet interpretati-l ca pe un gest aproape disperat", a punctat el. Senatorul a mai spus ca nu stie daca monitorizarea s-a facut si ca Parchetul trebuie sa cerceteze acest lucru. Intrebat daca i s-a confirmat ca in spatele monitorizarii sunt colegi din PSD, Diaconescu a negat. "Nu. Eu am dat un semnal".


Ce zic fostii sai colegi de partid?

In ciuda "sperantei" colegilor sai, secretarul general al Senatului Ioan Moraru a declarat ca in cursul dupa-amiezii de ieri a primit pentru inregistrare o copie a documentului prin care Cristian Diaconescu anunta parasirea grupului PSD si afilierea la grupul independentilor.

Victor Ponta: "Regret foarte mult aceasta decizie a sa. Eu sper ca este o decizie revocabila pentru ca Cristi Diaconescu este un om valoros. Imi doresc sa aflu motivele reale ale gestului sau si il rog sa explice exact ce a stat la baza retragerii in favoarea lui Mircea Geoana la Congres si retragerea din partid(...)Daca informatiile legate de un santaj se adeveresc, institutiile statului au obligatia sa ne dea un raspuns in acest sens, iar daca se va confirma ca o persoana din interiorul partidului a comis o asemenea ilegalita, ca presedinte al partidului voi propune cea mai drastica sanctiune politica".

Mai multe reactii aici

Opozitia se "destrama"

Potrivit unor zvonuri vehiculate la nivelul partidelor din opozitie, demisia lui Cristian Diaconescu este doar inceputul unui sir de “rebeliuni” care asteapta sa se intample in interiorul PSD si PNL. Astfel, potrivit unor surse parlamentare din cadrul grupului de Independenti condus de Gabirel Oprea, in urmatoarea perioada peste 30 de parlamentari PSD si PNL, inclusiv fostul ministru al muncii, Marian Sarbu ar urma sa dezerteze si sa se inscrie in formatiunea independentilor. Mai precis 34 de alesi parlamentari se pregatesc sa spuna adio formatiunilor social-democrate si liberale, transmite Antena 3.


Urmatorul pe lista: Ilie Sarbu?

Deputatul PSD Marian Sarbu este hotarat sa plece din partid, insa nu si-a anuntat inca demisia, pentru ca isi negociaza in acest moment reintoarcerea pe functia de ministru al Muncii, au declarat pentru NewsIn surse politice. "Marian Sarbu a fost foarte suparat de ceea ce s-a intamplat la congres si de faptul ca nu a fost lasat sa ocupe functia de ministru al Muncii atunci cand i s-a propus de PDL", au declarat sursele citate, care au precizat ca deputatul isi negociaza plecarea din PSD, urmand ca cel mai probabil sa intre in tabara independentilor din Parlament, in asteptarea remanierii actualului ministru al Muncii, Mihai Seitan.

Victor Ponta a declarat miercuri, la TVR, ca a vorbit cu Marian Sarbu care "deocamdata nu pleaca", urmand sa aiba o noua discutie, presedintele PSD transmitand totodata ca el le poate oferi colegilor doar opozitie si razboi cu Guvernul in urmatorii doi ani. Ponta a fost intrebat daca a putut lua legatura cu Marian Sarbu si daca a vorbit cu acesta despre intentia de a parasi PSD, el raspunzand afirmativ. "Da. Mi-a spus ca deocamdata nu pleaca, dar vrea sa discute cu mine, are niste probleme vis-a-vis de propria-i raportare la partid si sunt dornic sa discut, nu numai cu el, ci cu orice coleg al meu. Daca exista o solutie sa-i tin, o sa-i tin. Daca sunt hotarati sa plece, fiecare-i pe drumul lui", a replicat liderul PSD.Intrebat despre postul de ministru al Muncii pe care l-ar dori Sarbu, presedintele PSD a afirmat ca el nu poate oferi colegilor sai "decat opozitie, razboi cu actualul Guvern in urmatorii doi ani si jumatate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.