Victor Ponta a reusit sa smulga 85 de voturi in plus fata de contracandidatul sau, Mircea Geoana, care a strans voturile a 771 de delegati.

[UPDATE 4] Vicepresedintele PSD Victor Ponta a castigat presedintia formatiunii, reusind sa obtina peste 856 de voturi, in timp ce Mircea Geoana a inregistrat 771 de voturi, potrivit datelor inca neoficiale.[Ponta: 'PDL si PNL vor avea in noi cel mai puternic adversar'].

[UPDATE 3] Delegatii PSD au incheiat votul, urmeaza numararea buletinelor. Procedura de alegere a conducerii partidului a durat aproximativ sase ore. In cursa pentru presedintia PSD au ramas patru candidati, Mircea Geoana, Victor Ponta, Dorela Alistar si Andrei Alexandru, insa "meciul" se joaca intre Geoana si Ponta.

[UPDATE 2] Delegatii la congresul PSD au inceput sa voteze dupa ce procedura a intarziat din cauza unor discutii dintre membrii Comisiei de numarare a voturilor cu privire la masurile de siguranta luate pentru buletinele de vot.

Surse participante la pregatirea votului au avansat ideea ca membrii Comisiei vor sa puna trei semnaturi pe spatele fiecarui buletin de vot, ca masura suplimentara de siguranta, pentru a nu exista posibilitatea ca vreun delegat sa vina cu buletinul "de acasa", informeaza NewsIn.

Fiecare delegat va primi cate patru buletine de vot, unul pentru presedintele PSD, un altul pentru functia de secretar general, un al treilea pentru vicepresedinti si un buletin pentru Consiliul National. Au fost tiparite cate 1.800 de exemplare pentru fiecare buletin de vot, fiecare categorie avand o culoare diferita.

Sunt 48 de membri in Comisia de numarare a voturilor, iar social-democratii vor avea la dispozitie 41 de cabine de vot si 10 urne.

Inainte de vot, secretarul general Liviu Dragnea a supus votului ca pentru functia de secretar general sa nu existe un al doilea tur, ci sa fie desemnat ca ocupant al functiei candidatul care intruneste cel mai mare numar de voturi.

Un eventual tur doi va exista pentru functia de presedinte al PSD in cazul in care, asa cum prevede Statutul, niciunul dintre candidati nu intruneste majoritate de voturi. De asemenea, tot prin vot s-a stabilit ca, pentru vicepresedinti, sa fie considerate valide si buletinele care au mai putin de 15 vicepresedinti bifati.

[UPDATE 1] In urma discursurilor din cadrul Congresului PSD, Victor Ponta se bucura de cei mai multi sustinatori: candidatii Radu Mazare si Miron Mitrea s-au retras in favoarea acestuia, in timp ce veteranii Ion Iliescu si Adrian Nastase il sustin de asemenea. La randul sau, Geoana conteaza pe sustinerea lui Cristian Diaconescu, care s-a retras din cursa cu putin inainte de inceperea votului. Anterior, alti doi candidati PSD isi anuntasera retragerea: candidatul la sefia PSD Ioan Domoncu, de la Dorohoi, i-a oferit sprijinul lui Diaconescu, iar primarul de la Amara Victor Moraru si-a incheiat discursul de candidatura exprimandu-si sustinerea pentru Victor Ponta.

Astfel, in conditiile in care Mircea Geoana isi mentine pozitia, se prefigureaza un tur doi Ponta - Geoana.

  • Ponta: "Nu voi accepta ca PSD sa fie ca o sora medicala, care repara ce strica Boc"
Vicepresedintele PSD a declarat ca vrea sa redea formatiunea pesedistilor si nu va trata partidul ca o bursa in care se tranzactioneaza tot: "Nu voi aplica standarde diferite atunci cand este vorba de destinul meu si de destinul dvs. Daca pierdem, pierdem toti, daca castigam, castigam toti", a promis Ponta, care a precizat faptul ca vrea sa determine un sistem constitutional gandit de social-democrati si nu de Traian Basescu, potrivit NewsIn.

"Vreau sa va spun ca astazi (sambata, n. red), prin votul dumneavoastra, puteti vota coruptia de aici, din aceasta sala, acolo unde-i este locul, la Modrogan: cu mantogii si videnii, cu ridzi si udrele, cu bercenii si blagii si toti ceilalti. Si vreau sa nu mai aud vreodata de PSD ca e partidul corupt, cand toti ceilalti sunt la guvernare, iar noi ramanem prinsi in aceasta capcana", a adaugat aspirantul la sefia PSD.

Vicepresedintele PSD Victor Ponta s-a declarat optimist in privinta alegerilor, fiind insa ingrijorat si emotionat doar pentru ce se va intampla de luni, cand va incepe sa conduca formatiunea. "Am emotii dupa, pentru ca stiu cat de mult va fi si cat de complicat de facut, dar daca nici la varsta asta nu pot sa ma inham la un car atat de greu, inseamna ca nu as putea niciodata. Sunt convins ca, daca toti colegii mei vor vota liber, nu vor fi obligati sa voteze intr-un fel sau altul, rezultatul va fi cel pentru viitor, si nu pentru trecut", a declarat Ponta inainte de inceperea congresului, aratandu-se increzator ca va castiga daca votul va fi liber. "Important este sa fie un vot liber si fiecare sa voteze dupa cum crede ca e mai bine pentru viitorul partidului (...) Sunt absolut convins ca rezultatul de diseara va fi unul corect", a mai aratat Ponta.

  • Mircea Geoana: "Jurati ca nu veti rupe partidul!"
La randul sau, Presedintele PSD a promis fermitate mai multa si le-a cerut delegatilor sa voteze liber. A lansat insa si avertismente si acuzatii: "Da, congresul partidului nostru este urmarit din afara. Se ofera bani de la Guvern si de la Cotroceni si din zone speciale pentru a se sparge partidul".Vreau sa va spun sa stam uniti...nu putem lasa guvernul Boc sa isi faca de cap in Romania". Geoana a continuat in aceeasi nota, marturisind ca se seimte amenintat: "Exista un plan care nu este un plan legat de scaunul meu de acolo. Este un plan legat de eliminarea mea de la conducerea Senatului".

  • Diaconescu: "PSD s-ar putea fragmenta"
Diaconescu le-a multumit militantilor partidului cu care a discutat despre reformele necesare partidului si a deplans faptul ca acest Congres a fost convocat pentru a se pronunta asupra unor persoane, nu asupra ideilor ce pot modela viitorul partidului. "Va trebui sa facem mult mai multe lucruri pentru noi si pentru cetatenii Romaniei. Idealurile de solidaritate si unitate sunt contrazise de razboiul mediatic declansat. M-am gandit deosebit de serios si vreau sa fiu primul care va spune ca in ideea ca PSD s-ar putea fragmenta, am o foarte mare retinere", le-a spus senatorul PSD delegatilor la Congres

  • Dragnea: "Unii cred in partid ca odata cu functia iti creste si capul"
"Sunt pentru viitorul acestui partid, sunt pentru ordine si respectarea deciziilor, pentru ca PSD sa redevina ceea ce era atunci cand era condus de lideri marcanti, un partid in care regulile se respecta, un partid in care membrii sunt respectati, in care deciziile vin de la sefi", a spus secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a spus sambata, in discursul sau de la congres. El a criticat modul in care sunt luate deciziile in partid, spunand ca unele au fost blocate din cauza "tensiunilor interne" si a facut un apel pentru unitate si incetarea disputelor. "Ideile nu vin doar de la centru. O functie nu-ti da neaparat inteligenta. Unii cred, din pacate, si nu doar la noi, ca odata cu functia iti creste si capul. Nu e adevarat. Este nevoie de rigoare in partid. Tensiunea a ajuns la cote atat de inalte, incat <<daca nu e ideea mea, trebuie s-o blochez>>", a continuat Dragnea.

  • Vanghelie, intr-o conversatie cu un coleg: "Geoana pierde cu siguranta"
Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a fost surprins, intr-o inregistrare difuzata de Realitatea TV, spunandu-i unui coleg de partid ca Mircea Geoana nu are cum sa castige un nou mandat la sefia PSD si ca va pierde "cu siguranta". "Nu castiga, ma, atata l-am incins pe Geoana toti ...l-am cocosat", ii spune lui Vanghelie un membru PSD. Vanghelie are replica urmatoare: "Nu are cum...Pierde cu siguranta".

  • Nastase: Este nevoie sa fim o echipa unita
Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a facut la congres un apel pentru solidaritate in partid, considerand ca declaratia lui Geoana referitoare la "baricada de la Senat" este importanta. "E important ce ne-a spus Mircea Geoana in legatura cu baricada de la Senat. E nevoie, incepand de maine, sa fim o echipa unita. Este important acum sa mentinem unitatea partidului, sa asiguram din nou solidaritate intre noi si sa obtinem performanta prin echipele pe care le vom obtine", a spus Nastase.

  • Mitrea: "Important este sa scapam de actuala conducere a PSD"
"Nu cred ca situatia de coterie care a fost la conducerea partidului trebuie sa mai continue. Cred ca azi (sambata, n. red) avem datoria sa ne unim cu totii, si sa gasim solutii ca partidul sa mearga mai departe. (...)In timpul acestei conferinte am decis ca mai important decat candidatura mea, mai important decat sa ne luptam intre noi este sa schimbam actuala conducere a partidului, care a dus partidul intr-o zona cel putin discutabila, intr-o zona in care mie personal mi-e rusine sa stau. Pot sa va spun multe alte lucruri pe care le-am pregatit astazi (sambata, n. red), dar stand de vorba cu dumneavoastra, cu colegii mei, am luat decizia ca nu candidatura mea este importanta. Nu m-am inscris in cursa aceasta ca sa fiu presedinte al partidului, ci m-am inscris ca sa dau un semnal ca starea actuala de lucru din partid nu poate continua. De aceea eu am sa ma retrag din candidatura si dau toate voturile mele lui Victor Ponta", a anuntat Mitrea, la finalul discursului sau.

  • Hrebenciuc: "Tineretea va invinge"
Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat inainte de congresul extraordinar al formatiunii ca "tineretea va invinge". Surse din PSD declarasera in urma cu cateva zile ca Hrebenciuc a trecut din tabara lui Mircea Geoana, in cea a lui Victor Ponta. Ponta este sustinut si de Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, un apropiat al lui Hrebenciuc.

  • Nica: "Geoana are prima sansa"
Vicepresedintele PSD Dan Nica a declarat ca, din punctul sau de vedere, Mircea Geoana are prima sansa pentru a castiga presedintia PSD. Aceasta a adaugat ca in alegerea unui candidat sau altul vor conta foarte mult programul cu care se prezinta, discursul din fata delegatilor,dar si garantia ca PSD nu va fi influentat din afara.

  • Candidaturi validate
Toate cele noua candidaturi la sefia PSD au fost validate ieri inainte de congres, in timp ce candidaturile lui Florentin Pandele si Nicolae Badalau pentru functii de vicepresedinti au fost invalidate. Cei noua candidati la presedintia PSD in ordine alfabetica sunt: Andrei Alexandru (Bucuresti), Dorela Alistar (Bucuresti), Ioan Domonco (Dorohoi), Cristian Diaconescu (Bucuresti), Victor Moraru (primarul orasului Amara, Ialomita), Mircea Geoana (Dolj), Victor Ponta (Gorj), Miron Mitrea (Vrancea) si Radu Mazare (Constanta). Pentru cele 15 functii de vicepresedinte candideaza in jur de 60 de persoane, iar pentru postul de secretar sunt in cursa Liviu Dragnea, Constantin Nicolescu si Dumitru Buzatu. Delegatii la congres nu vor vota modificari la Statut, acesta urmand sa fie amendat la un congres ulterior.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.