Actul de constatare a starii de incompatibilitate emis de ANI in cazul directorului TI Victor Alistar a ramas definitiv si irevocabil, deoarece ce Alistar nu a contestat documentul la instanta competenta, in termenul legal, informeaza Agentia de Integritate.

Potrivit Legii ANI, in 15 zile de la data comunicarii actului de constatare a starii de incompatibilitate, persoana verificata poate face contestatie la curtea de apel, sectia de contencios administrativ si fiscal, in a carei circumscriptie locuieste. "Precizam ca orice contestatie inregistrata la alta instanta decat cea prevazuta (...) este nula de drept", se arata intr-un comunicat remis vineri de Agentie, citat de NewsIn.

In urma verificarilor din vara lui 2009, ANI a constatat ca Alistar s-a aflat, in perioada 23 ianuarie 2007-1 martie 2009, in stare de incompatibilitate, intrucat a detinut concomitent calitatile de functionar public - purtator de cuvant la Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP), director executiv al Asociatiei Romane pentru Transparenta, incepand cu anul 2004, si avocat definitiv-titular la cabinetului individual de avocatura, incepand cu 23 ianuarie 2007 si pana in prezent.

In comunicatul remis vineri se precizeaza ca Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) si-a insusit concluziile din actul de constatare emis de ANI si s-a adresat Curtii de Apel Bucuresti pentru anularea actelor administrative emise de presedintele ANFP in scopul aprobarii cererilor de suspendare, respectiv de prelungire a suspendarii raportului de serviciu in cazul lui Alistar, precum si pentru anularea mentiunilor din cartea de munca a acestuia.

Actul definitiv de constatare se comunica in termen de zece zile organelor care aplica sanctiuni disciplinare sau care dispun eliberarea din functie, precum si organelor fiscale.

Potrivit actului de constatare al ANI, emis in iulie 2009, directorul TI, Victor Alistar, s-ar face vinovat de fals pentru ca ar fi prezentat Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) - unde a detinut calitatea de functionar public, purtator de cuvant - declaratii care nu corespund realitatii, pentru a-i fi aprobata cererea de suspendare din functie. Agentia i-a imputat lui Alistar ca ar fi prezentat "declaratii necorespunzatoare realitatii (...) cu scopul de a obtine aprobarea cererilor sale de suspendare, respectiv de prelungire a suspendarii raportului sau de serviciu cu ANFP". In urma acestei constatari, ANI a sesizat, in vara lui 2009, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, pentru fals in declaratii.
"Conform prevederilor legale, aceste aprobari le putea obtine doar daca Asociatia Romana pentru Transparenta ar fi avut statutul juridic de <organism sau institutie internationala>, ori de filiala a unei astfel de entitati", se arata in comunicat.

ANI mentiona ca raportul de serviciu a fost suspendat la ANFP in perioada 5 februarie 2004 - 7 februarie 2008, la initiativa lui Alistar, in temeiul “desfasurarii unei activitati in cadrul unor organisme sau institutii internationale”, respectiv “pentru un interes personal legitim”, motivat de “indeplinirea mandatului de director executiv al Transparency International Romania”.

Comunicatul arata ca, la baza emiterii de catre presedintele ANFP a ordinelor prin care s-a aprobat suspendarea si, ulterior, prelungirea suspendarii raporturilor de munca in cazul lui Alistar, s-a aflat statutul juridic al Transparency International Romania - cel de organism sau institutie internationala, ori de filiala a unei astfel de entitati. Astfel, acuza ANI, pe toata durata suspendarii raporturilor de serviciu, Alistar a beneficiat de dreptul de a-i fi rezervat postul aferent functiei publice si de vechime in functia publica.

Agentia de Integritate a argumentat ca Asociatia Romana pentru Transparenta ar fi de fapt persoana juridica romana de drept privat, non-profit, neguvernamentala si apolitica, neavand statutul juridic de “organism sau institutie internationala”, ori de filiala a unei astfel de entitati. Documentele doveditoare invocate de ANI sunt actul constitutiv, statutul asociatiei, avizul de infiintare emis de Ministerul Justitiei si o sentinta civila. In plus, spuneau reprezentantii Agentiei de Integritate, Asociatia Romana pentru Transparenta nu a raspuns solicitarii ANI de a comunica copii ale documentului care atesta faptul ca este <organism sau institutie internationala> sau filiala a unei astfel de entitati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.