Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a anuntat lansarea unui progam ce se va desfasura in cadrul ANL si care vizeaza constructia a 25.000 de locuinte pentru specialistii care vor sa lucreze in mediul rural.

Programul se adreseaza profesorilor, medicilor, inginerilor care doresc sa profeseze in mediul rural, nu impune o limita de varsta si se va derula prin ANL, relateaza NewsIn.

"Vin astazi in fata domneavoastra cu un nou program destinat imbunatatirii calitatii vietii in spatiul rural. Este vorba de un program de constructie de locuinte pentru specialistii care profeseaza la tara. Fiecare comuna va avea, si acesta este angajamentul meu si al Guvernului din care fac parte, un ansamblu rezidential alcatuit din zece locuinte, zece case destinate dascalilor, medicilor, preotilor, inginerilor, specialistilor care aleg sa-si exercite profesiile in mediul rural, pentru ca stim cu totii ca sunt foarte putini cei care accepta sa mearga sa profeseze in mediul rural tocmai din cauza lipsei conditiilor minime in care ar putea sa si traiasca acolo",
a anuntat Elena Udrea in cadrul unei conferinte pe tema calitatii vietii.

Casele pe care Ministerul Dezvoltari intentioneaza sa le construiasca vor avea spatiu de aproximativ 100 de metri patrati si o arhitectura compatibila zonelor in care acestea vor fi amplasate, dar si o curte de aproximativ 500 de metri patrati pentru ca cei care locuiesc in aceste case sa poata exercita si activitati specifice mediului rural. Terenul pe care vor fi construite aceste case va fi pus la dispozitie de autoritatile locale.

"Am estimat ca va fi vorba de aproximativ 25.000 de astfel de locuinte al caror scop principal este acela de a-i stimula pe tinerii specialisti.(..) Este un program destinat fiecarei comune din tara, vom incerca sa construim in medie 10 case in fiecare comuna de pe teritoriul tarii. Ca si costuri, in functie de pretul locuintei, noi avem cateva modele pe care le-am analizat si aseara, o astfel de locuinta, care este obligatoriu unifamiliala, poate ajunge la 30-35.000 euro, numai ca aceste locuinte nu se vand, sunt locuinte de serviciu, vor fi folosite pe perioada in care persoana respectiva desfasoara o activitate in comuna", a mai precizat Elena Udrea.

Locatarii acestor locuinte vor urma sa plateasca o chirie modica primariilor, autoritatile locale fiind si cele care se vor ocupa de utilarea acestor case.

Banii pentru constructia acestor ansambluri rezidentiale vor veni din bugetul Ministerului Dezvoltarii, a mai precizat Udrea. "Noi incercam sa gasim finantare pentru 100.000 de locuinte in total in urmatorii trei ani, vor fi bani de la buget, bani atrasi din credite, locuintele acestea sunt in proprietatea statului. Noi credem ca, chiar si la nivelul la care este bugetul ministerului astazi, aceste locuinte se pot construi, speram ca in viitor bugetul sa fie mai mare", a spus ministrul.

"Programul ar putea demara la inceputul primaverii, miercuri urmand a fi facuta deja, in Guvern, o modificare a legii ANL care sa permita construirea unor locuinte unifamiliale de 100 de metri patrati, avand in vedere ca in acest moment exista un plafon pentru suprafata locuintelor ce pot fi construite prin ANL. "Programul se poate implementa in orice moment din punct de vedere legal, chiar si astazi",
a subliniat Udrea.

"Am cerut o analiza, cam cat de repede se poate construi o astfel de casa, in functie de solutiile tehnice care se vor accepta, vor fi cateva modele, inteleg ca o locuinta poate ajunge la sase luni de zile, termen de finalizare, ceea ce inseamna ca pana la finalul lui 2011 am putea avea toate aceste locuinte gata, sigur, la cerere, adica autoritatea pulica locala care ne solicita sprijinul si vor sa intre in program trebuie sa puna la ispozitie terenurile, deci si ei trebuie sa faca un demers"
, a spus ministrul, referindu-se la termenul estimat pentru finalizarea programului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.