Europarlamentarul Cristian Preda spune ca schimbarea numelui PDL in Partidul Popular ar fi o greseala, deoarece actuala denumire reprezinta consecventa fata de directiile de actiune asumate de formatiune: confruntarea directa cu PNL, opozitia fata de Ion Iliescu si asumarea valorilor europene.

Din perspectiva lui Preda, adoptarea numelui de Partid Popular ar insemna o dubla pierdere. In primul rand, culoarul liberal ar ramane exclusiv domeniul PNL. "A schimba numele PDL in Partidul Popular ar fi o eroare (...) In Romania respectul pentru statul de drept, sustinerea libertatii economice si aspiratiile democratice sunt asociate cu numele <liberal>, nu cu altul. Daca vrem sa acoperim intreaga dreapta, atunci trebuie sa ne asumam valorile liberale sub acest nume, nu sub un altul", spune Preda intr-o postare pe blogul personal. Un argument suplimentar este faptul ca, dupa ce PNL a respins constant ofertele de colaborare politica, PDL nu are alta solutie la indemana decat confruntarea sistematica cu liberalii.

Pastrarea numelui actual ar conveni si pedelistilor din garda veche, care au construit identitatea partidului opunandu-i-se lui Ion Iliescu, spune Preda. "In al doilea rand, adoptarea numelui popular ar insemna renuntarea la identitatea democrata, care pentru multi dintre membrii PDL, cei proveniti din PD, e esentiala. E vorba, in fond, despre confruntarea cu Iliescu, care a durat din 1992 pana astazi, intr-o varianta diferita de cea definita de partidele istorice", arata acesta, transmite NewsIn.

"In al treilea rand, a prelua in denumirea partidului termenul “popular” doar pentru ca acesta apare in numele european al familiei noastre politice ar fi un gest inutil. Europenizarea partidului tine de practici si viziune, nu de modificari superficiale. Sa nu uitam, de altfel, ca regimurile europene sunt in egala masura liberale si democratice. Numele PDL nu e decat un concentrat de europenizare. Trebuie doar sa ii dam mai multa substanta decat in prezent, nu sa ne multumim cu o eticheta", mai argumenteaza eurodeputatul.

"Pe scurt, a mentine numele PDL inseamna a asuma confruntarea directa cu penelistii, a continua opozitia fata de Iliescu si a miza pe o europenizare de fond, nu pe una de forma", conchide Cristian Preda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.